Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

OPCW: faciliteiten voor productie chemische wapens Syrië vernietigd

Het hoofdkantoor van OPCW.
Het hoofdkantoor van OPCW. Foto ANP / Guus Schoonewille

Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), de internationale chemische waakhond, zegt dat alle faciliteiten om chemische wapens te produceren in Syrië zijn vernietigd. Dat meldt persbureau Reuters vanochtend.

In een verklaring zegt de OPCW dat de teams in Syrië 21 van de 23 locaties hebben bezocht. De twee locaties die niet zijn bezocht waren te gevaarlijk. De faciliteiten die daar aanwezig waren zijn al wel verhuisd en geïnspecteerd. OPCW in de verklaring:

“The OPCW is satisfied it has verified, and seen destroyed, all declared critical production/mixing/filling equipment from all 23 sites.”

De experts van de OPCW zijn begin oktober begonnen met het vernietigen van de apparatuur om chemische wapens te maken en te vullen. Dat is de
eerste stap in het proces om alle chemische wapens die het Syrische regime heeft te vernietigen.

De vernietiging van de Syrische chemische wapens moet halverwege volgend jaar zijn voltooid. Volgens experts beschikt Syrië over zo’n 1000 ton gifgas, waaronder mosterdgas en het zenuwgas sarin.

Syrië moet stoppen met chemische wapens na gifgasaanval augustus

Syrië moet zijn gifgasarsenaal opgeven omdat de internationale gemeenschap zeer verontwaardigd is over de gifgasaanval nabij Damascus op 21 augustus. Deze aanval, uitgevoerd door het regime van president Assad, kostte aan honderden mensen het leven.

Toen de VS naar aanleiding van de aanval met militair ingrijpen dreigde, kwamen Rusland en Amerika een deal overeen waarin Syrië gedwongen wordt al zijn chemische wapens op te geven.