Geruite tweed en voor het eerst een jurkje

None
Foto ANP

„Een Nederlands gevoel met een vleugje Russische luxe”, zo omschrijft Suitsupply de vrijetijdskleding die het voor de Olympische winterploeg maakte. De collectie werd, samen met de door Asics ontworpen sportkleding, gisteren in museum Hermitage in Amsterdam gepresenteerd.

Centraal staat een geruite tweed, met blauw en een warme, winterse kleur oranje. Voor mannen is van die tweed een wat nuffig double breasted gilet gemaakt, dat gecombineerd kan worden met een blauw gebreid jasje. Voor vrouwen is er een ‘ shrunken jacket’, met daarbij skinny jeans. Het meest in het oog springende kledingstuk is een zeer kort, geruit cocktailjurkje, op de foto gedragen met een bouclé jasje . Het is voor het eerst dat er een jurkje in de vrijetijdscollectie van de winterspelen zit. Vier jaar geleden werd een rokje nog door de sporterscommissie afgekeurd. Snowboarder Nicolien Sauerbreij zei destijds: „Wij hebben allemaal zware knieën en bovenbenen. Je wilt niet dat die knollen te zien zijn”. Maar sinds de laatste zomerspelen, toen sporters voor het eerst een jurk droegen, „is er meer vertrouwen in ons gekomen”, aldus Suitsupply’s hoofdontwerper Murray Coetzee. Aanvankelijk kozen veel vrouwen voor het jasje en de broek. „Maar toen ze hun collega’s in het jurkje zagen, gingen de meesten toch overstag.” Het jurkje is overigens niet zo kort als het lijkt: de meeste sporters zijn veel kleiner dan het model dat het gisteren showde.

Milou van Rossum