Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Neuroloog AMC moet onmiddellijk stoppen met behandeling patiënten

De ingang van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
De ingang van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Neuroloog Rien Vermeulen, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, moet met onmiddellijke ingang stoppen met de behandeling van zijn patiënten.

‘Uitspraken niet verstandig’

De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft daartoe besloten naar aanleiding van de uitlatingen van Vermeulen in de actualiteitenrubrieken EenVandaag en KRO Brandpunt over de affaire rond de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen. Vermeulen nam het op voor Jansen, die zichzelf voorheen Ernst Jansen Steur noemde. Hij stelde dat in de neurologie vaker verkeerde diagnoses worden gesteld en gaf toe dat hij zelf ook bepaalde gegevens had vervalst om mensen met de diagnose alzheimer het medicijn Exelon te kunnen voorschrijven.

Het AMC in een reactie:

“Wat hij heeft gezegd, wordt niet als verstandig gezien.”

Vermeulen behandelde enkele tientallen patiënten

Vermeulen nam op 1 april 2010 afscheid als afdelingshoofd bij het AMC. Hij behandelde nog enkele tientallen patiënten. Zij worden overgenomen door andere neurologen.
Het wetenschappelijk onderzoek waar Vermeulen nog mee bezig is, kan hij gewoon afronden, aldus de woordvoerder van het AMC.

Yme Drost, de letselschade-expert die slachtoffers van Jansen vertegenwoordigt, heeft de zaak gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie zeg ernaar te zullen kijken.

Vermeulen wilde vanmorgen niet reageren.