‘Miljarden nodig voor achterstallig onderhoud scholen’

Bij veel schoolgebouwen is sprake van achterstallig onderhoud. Om dat op te lossen zijn miljarden euro’s nodig. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting in opdracht van het ministerie van Onderwijs, dat de NOS in handen heeft.

Basisschoolleerlingen met een petitie in de Tweede Kamer waarin ze een paar jaar geleden aandacht vroegen voor de muffe lucht in klaslokalen.
Basisschoolleerlingen met een petitie in de Tweede Kamer waarin ze een paar jaar geleden aandacht vroegen voor de muffe lucht in klaslokalen. Foto ANP / Robin Utrecht

Bij veel schoolgebouwen is sprake van achterstallig onderhoud. Om dat op te lossen zijn miljarden euro’s nodig. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting in opdracht van het ministerie van Onderwijs, dat de NOS in handen heeft.

Vooral klimaatinstallaties, deuren en ramen en isolatie moeten beter, vinden de schoolleiders. Het meest ontevreden zijn ze over de bruikbaarheid en flexibiliteit van les- en overblijflokalen. Ook over bergruimtes zijn ze niet te spreken. De helft tot een kwart is ontevreden over de mogelijkheden om zelf de temperatuur en ventilatie te regelen.

Aan het onderzoek werkten zo’n 1100 schoolleiders uit het basis- en voortgezet onderwijs mee. Zeventig procent van hen vindt dat hun schoolgebouw zou moeten worden aangepast. De aanpassingen die volgens de schoolleiders echt noodzakelijk zijn kosten naar schatting bij elkaar 6,9 miljard euro. Per basisschool komt dat neer op een half miljoen, per middelbare school op drie miljoen.

In Nederland zijn er 6855 basisscholen en 1222 middelbare scholen.