Opinie

Menno Steketee Hollandse black tigers

Een zonderling kunstproject. Zo omschreef een passante later de twee mannen die langs de publiekloze eblijn liepen. Ze trokken iets achter zich aan. Niks kunstproject – het zal je maar gezegd worden. Het was het garnalennet dat we daar achter ons aanzeulden!

Hollandse garnalen, crevettes grises, hebben in deze periode de omvang van gamba’s. Eén trek door de branding, maar een paar honderd meter, en vol zit het net. Tien kilo, geen probleem. En bizar: nauwelijks een zeebaarsje, postzegeltjesplatvis of andere bijvangst. Alleen Hollandse black tigers.

Weet je wat pas zonderling is? Dat nog steeds niemand warmloopt voor deze zilte vorm van wildplukken. Nou ja, bijna niemand dus. Een paar wandelmensen houden de zandige pas in om vanuit hun Burberry-kragen een nuffige blik te werpen op de vangstberg. Ja, van garnalen sorteren krijg je rimpelige handen. En nee, die krijg je niet van het openrissen van blistertjes van Puul of Heiploeg. Hé, hallo zeehond.

Twee problemen zijn er met de wonderbaarlijke garnalenvangst. Luxeproblemen. Eén: hoe ze te pellen? En twee: wat ermee te maken? Het plukken gebeurt op de camping achter de duinen. Veel pannen maken ook van het koken licht werk. Lange tafel op het zonnige middenpad tussen de huisjes en pellen maar. Nog een glaasje wijn erbij? Een stylistenploeg van een glossy had geen betere enscenering kunnen bedenken.

Die garnalencocktails die geloven we nu wel – snob! Maar met een goede bisque beledig je niemand.

Pel de garnalen en houd vlees apart van de koppen en karkassen. Doe de pantsers en koppen in een pan met een beetje boter en maak heet.

Wanneer ze verkleuren, mag er een scheut cognac bij en het vuur erin: flamberen.

Meng de fond met water. Snipper de sjalotjes en knoflooktenen ultrafijn en fruit ze aan in boter. Laat de tomatenpuree even meebakken, blus af met witte wijn.

Voeg de bouillon bij dit mengsel en laat met een tiende inkoken.

Voeg nu de geflambeerde pantsers en een snufje cayennepeper toe en laat drie kwartier sudderen.

Duw nu het hele mengsel met een pollepel door een fijne zeef en vergeet niet daarbij de karkassen goed leeg te drukken.

Voeg garnaaltjes toe, serveer met knoflookcroutons en een lik zure room.