‘Luchtaanval Israël op raketbasis Syrië’ - ‘bewaken rode lijn’

Israëlische oorlogsvliegtuigen hebben een militair doel in Syrië aangevallen. Dat zeggen functionarissen tegen persbureau AP. Een bron uit de Amerikaanse regering heeft tegenover AP bevestigd dat de aanval woensdagnacht plaatsvond, maar gaf geen verdere details.

De aanval zou hebben plaatsgevonden in de Syrische havenstad Latakia, meldt een veiligheidsfunctionaris. Het doelwit was een raketopslag met Russische SA-125 raketten. De raketten zouden volgens Israël worden vervoerd naar de Libanese Hezbollah-beweging, schrijven Israëlische media. Volgens ooggetuigen vond er gisteren een explosie plaats bij Snobar Jableh, ten zuiden van Latikia.

De bronnen spraken op basis van anonimiteit, omdat ze de aanval niet publiekelijk mogen bespreken.

‘Betekent niet dat het oorlog wordt’

Israël heeft dit jaar minstens twee keer eerder luchtaanvallen uitgevoerd op rakettransporten in Syrië, schrijft AP. De aanval betekent dan ook niet dat het oorlog wordt tussen beide landen, zegt onze correspondent Leonie van Nierop vanuit Israël.

““Israël heeft al vanaf het begin gezegd: geavanceerde wapens met bestemming Hezbollah in Libanon houden we tegen. Dat is voor Israël een zogenoemde rode lijn. Voor eerdere vermeende Israëlische aanvallen heeft Syrië geen vergeldingsacties uitgevoerd. De verwachting is dat Assad deze aanval ook niet zal vergelden; een oorlog met Israël kan hij er absoluut niet bij hebben. Dus Israël kan dit vrij makkelijk doen.””


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie