‘Klein miljard voor Groningse aardbevingsregio’

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp, afgelopen zomer. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Om het aardbevingsgebied in Groningen veilig en aantrekkelijk te maken is 950 miljoen euro nodig. Dat zou de commissie-Meijer in een nog vertrouwelijk rapport stellen, zo schrijft het Dagblad van het Noorden vandaag.

Een woordvoerder van de commissie stelt dat deze weergave van informatie niet gebaseerd is op de eindversie van het rapport dat morgen gepresenteerd wordt.

Geld om regio aardbevingsbestendig te maken

De 950 miljoen euro zou onder meer bedoeld zijn om woningen en gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Verder moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geld beschikbaar stellen voor inwoners die willen verhuizen maar hun huis niet kwijt kunnen, vindt de commissie. De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg wilde ook een compensatiefonds van zeker 1 miljard euro.

De provincie had de commissie gevraagd onafhankelijk advies uit te brengen.

Aardbevingen door gaswinning

De aardbevingen in Noordoost-Groningen worden veroorzaakt door gaswinning. Het kabinet neemt in januari een besluit over de winning in de regio. Dat is later dan aangekondigd, omdat de afweging van belangen en onderzoeksresultaten meer tijd vergt, schreef minister van Economische Zaken Henk Kamp maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De in totaal elf onderzoeken moeten inzicht geven in de gevolgen van de aardbevingen.

De NAM levert op 1 december een zogeheten winningsplan waarin staat hoe veel gas de NAM de komende jaren wil winnen in het gebied en wat wordt ondernomen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te verkleinen. Kamp realiseert zich ‘dat de ernst van de problematiek om een spoedig besluit vraagt’.

    • Marije Willems