Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: dit gebeurt er met je huid als je rookt

Dat de huid veroudert door roken, is op deze foto’s akelig goed zichtbaar. Amerikaanse onderzoekers fotografeerden in drie jaar tijd 79 tweelingen, waarvan de ene helft niet rookt of vijf jaar korter dan de ander. De rokers werden in meer dan de helft van de gevallen ouder geschat.

De vrouw links rookt zeventien jaar langer dan de vrouw rechts.
De vrouw links rookt zeventien jaar langer dan de vrouw rechts. Foto Plastic and Reconstructive Surgery

Dat de huid veroudert door roken, is op deze foto’s akelig goed zichtbaar. Amerikaanse onderzoekers fotografeerden in drie jaar tijd 79 tweelingen, waarvan de ene helft niet rookt of vijf jaar korter dan de ander. De rokers werden in meer dan de helft van de gevallen ouder geschat.

De rokende tweelinghelften hadden een significant slechtere huid dan de niet rokende helft, op de volgende gebieden:

  • Huidteveel bij de bovenste oogleden;
  • Hangende onderste oogleden;
  • Ingezakte jukbeenderen;
  • Rimpels rond de neus;
  • Plooien rond de onder- en bovenlip;
  • Op de wangen.

Bij tweelingen die allebei roken, maar de een minstens vijf jaar korter dan de ander, was er een significant verschil op het gebied van lagere oogleden, ingezakte jeukbeenderen en rimpels rond de onderlip. Met andere verouderende factoren, zoals het drinken van alcohol en blootstelling aan de zon, is in het onderzoek rekening gehouden.

Dat de huid veroudert door roken is al tientallen jaren bekend. Nicotine zorgt voor vernauwing van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding van de huid minder goed is. Ook kan er minder zuurstof door het bloed worden getransporteerd. Deze studie brengt gedetailleerder naar buiten wat roken met de huid doet, en toont aan dat meer dan vijf jaar verschil in rookgeschiedenis al effect heeft op de huid.

De man rechts rookt veertien jaar langer dan zijn broer. Foto Plastic and Reconstructive Surgery

Rechts is een roker, links een niet-roker. Let op de plooien rond de neus. Foto Plastic and Reconstructive Surgery

De vrouw links rookt niet, de vrouw rechts rookt 29 jaar. Foto Plastic and Reconstructive Surgery