‘Kabinet stuurt 370 militairen naar Mali als onderdeel van VN-missie’

Het kabinet wil in totaal 370 militairen naar Mali sturen, onder wie tachtig commando’s. Dat staat volgens de NOS in het plan voor de missie, waarover de ministerraad morgen zou besluiten.

Franse soldaten in februari in Noord-Mali.
Franse soldaten in februari in Noord-Mali. Foto AFP / Pascal Guyot

Het kabinet wil in totaal 370 militairen naar Mali sturen, onder wie tachtig commando’s. Dat staat volgens de NOS in het plan voor de missie, waarover de ministerraad morgen zou besluiten.

De militairen gaan zich bezighouden met het trainen van Malinese agenten en het verzamelen van inlichtingen. Voor die inlichtingentaak worden ook vier Apache-gevechtshelikopters meegestuurd met geavanceerde spionageapparatuur aan boord. Deze Apaches kunnen ook de commando’s ondersteunen.

Eerder kwam al naar buiten dat het kabinet tot vierhonderd militairen naar Mali wil sturen. De commando’s zouden in het noorden worden gelegerd, waar zij de moslimextremisten moeten gaan bestrijden. De militairen gaan deel uitmaken van de VN-missie in het land, die onder leiding staat van oud PvdA-minister Bert Koenders. Deze missie ging op 1 juli van start na oplaaiend geweld in het Afrikaanse land. Uiteindelijk moeten ruim twaalfduizend VN-militairen en -politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Er zijn er nu echter nog maar ruim vijfduizend.

Het noorden van het land viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep daarop in met een militair offensief.

(Novum)