Het hoogste standbeeld komt in India en is 182 meter hoog

Een 'artist impression' uit een videopresentatie over het standbeeld van Sardar Vallabhbhai Patel. Het beeld komt te staan op een eiland in de rivier Narmada in Gujarat. Foto Reuters / Information Department Gujarat State

Het hoogste standbeeld ter wereld komt te staan in India en wordt gebouwd ter ere van een van de ‘founding fathers’ van de moderne republiek. En nee, dan hebben we het niet over Mahatma Gandhi, maar over de “Iron Man of India”, onafhankelijkheidsstrijder Vallabhbhai Patel.

De feiten: het beeld heet Statue of Unity, wordt 182 meter hoog (twee keer hoger dan de Statue of Liberty), kost driehonderd miljoen dollar en wordt gebouwd voor de eerste minister van Binnenlandse Zaken van het onafhankelijke India. Het project werd een paar jaar geleden al aangekondigd in dit wervende, niet zo objectieve filmpje:

De bouw van het beeld is vandaag ingewijd door de Indiase oppositieleider Narendra Modi, een belangrijke rivaal van premier Manmohan Singh voor de Indiase verkiezingen van volgend jaar. Vandaag is niet geheel toevallig ook de 138e geboortedag van Patel.

Volgens Reuters probeert Modi de onafhankelijkheidsheld te ‘annexeren’ om stemmen te winnen. Zoals bij de inwoners van deelstaat Gujarat, de thuisstaat van zowel Modi als Patel en de plaats waar het superstandbeeld komt te staan. Zij hebben het gevoel dat Patels politieke nalatenschap wordt genegeerd door de regerende Congrespartij, en daar speelt Modi handig op in. Gujarat is een economisch belangrijke deelstaat van India.

Een tweede ‘artist impression’ uit de videopresentatie over het standbeeld. Deelstaat Gujarat betaalt een deel van de kosten van het beeld. Foto Reuters / Information Department Gujarat State

Of Modi de verkiezingen uiteindelijk wint of niet, het standbeeld lijkt er te komen. Ondanks kritiek dat het project “onnodig” is en vooral heel veel geld kost in een land waar een derde van de bevolking in armoede leeft.

De 182 meter hoge versie van Patel krijgt een fraai uitzicht. Bezoekers kijken van binnenin het standbeeld uit over de Narmada-dam, waarvan de bouw ook behoorlijk omstreden was.

Screenshot uit filmpje “The Statue of Unity statue of Sardar Vallabhbhai Patel”

Het hoogste beeld is op dit moment met 153 meter de Grote Boeddha van Lushan in China.

    • Laura Klompenhouwer