Gevoelige pompoenen

Laatst bezocht ik een schuurfeest in Ens, een boerendorpje bij Emmeloord. De berm stond vol auto’s, er waren meer dan duizend jongeren. De jongens droegen lederhosen, de meisjes dirndls: het thema was Oktoberfest. Zoals er jaarlijks honderden Oktoberfesten in Nederland zijn, sinds die trend zo’n vijf jaar terug begon.

Deze maand zeiden miljoenen Nederlanders: handen af van ons nationale volksfeest. Dat sentiment begreep ik wel, maar: hoe konden diezelfde mensen tegelijkertijd massaal een Duíts feest omarmen? Dat leek me op zijn minst ironisch.

Die avond in Ens werd ik weinig wijzer. ‘Bier en tieten’ was nog de beste verklaring die ik er vond – en misschien zit dat er niet ver naast.

En misschien is het Oktoberfest populair, juist omdat het fout is. Ik bedoel: juist in hoogsensitieve, politiek correcte tijden is het fijn om even lekker fout te zijn – vrouwonvriendelijk, en ook nog eens Germaans.

Hoe dan ook, ik moest er weer aan denken vanwege Halloween: ook al zo’n buitenlands feest dat de laatste jaren bij ons massaal gevierd wordt. Zelfs de oer-Hollandse Blokker verkoopt nu halloweenspulletjes.

Zijn we selectief xenofiel, als u begrijpt wat ik bedoel? Of zijn Nederlanders dan werkelijk zo openminded? Of is dat allemaal te snel gedacht? Want ook tegen Halloween is verzet, leerde ik.

Vanavond zou er in het Noord-Brabantse Werkendam een halloweenspeurtocht zijn, waartegen de SGP echter met succes protesteerde. SGP-fractievoorzitter Meijboom (overdag werkzaam bij de Dienst Terugkeer en Vertrek), stelde vragen over dit feest, dat „geen culturele wortels heeft in Nederland in het algemeen en Werkendam in het bijzonder”.

Hij vroeg: „Ziet u ook de trend dat het verkleden in het kader van Halloween van ‘onschuldige’ pompoenen is verschoven naar het zich kleden in gewaden van duivel en ‘levende doden’ en dergelijke zeer verwerpelijke uitingen?”

Het college antwoordde dat het slechts ging om „pompoenen schilderen” en een speurtocht „met bowlen in het donker of het oplossen van puzzels” – maar dat tóch besloten was de naam ‘Halloweenweek’ te veranderen in ‘Herfstweek’.

Vanwege de gevoeligheden.

Daarop vroeg de totaal verbijsterde PvdA-fractievoorzitter Evert Begemann een interpellatiedebat aan. Ik heb het teruggeluisterd, het is hilarisch, het is Radio Bergeijk, maar ook inzichtgevend.

„Mevrouw de voorzitter”, begint de PvdA-fractievoorzitter, „laat ik het maar hard stellen: het is lang geleden dat een dergelijke huichelarij deze raad passeerde.”

Wethouder Van der Ven probeert te sussen. „We hebben alleen het halloweensausje eraf gehaald”, zegt hij. „De kinderen van groep 3, 4 en 5 zitten woensdag 30 oktober gewoon met een piepschuimen vrucht voor hun neus, pompoen, inderdaad.”

Jan Dokman van Lokaalbelang weet dat Halloween „zelfs in Suriname wordt gevierd”. Hij vreest „talibanachtige” beeldvorming als de SGP gelijk krijgt.

Afijn.

Uitkomst: de naam Halloween wordt geschrapt, de activiteiten zelf gaan door. Lekker pragmatisch. Lekker Hollands. En een opsteker voor de SGP – met 3 van de 21 zetels een minderheid.

Wat ik leerde: in ons land krijgen zeikerds en kleinzerigen hun zin – zolang ze christelijk zijn.

Arjen van Veelen (a.v.veelen@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen (m.oostveen@nrc.nl).

    • Arjen van Veelen