Extravagante antiviruspionier John McAfee blijft verbazen

In de Amerikaanse media grossiert McAfee in boude uitspraken en sterke verhalen. Zo schermt hij met een NSA-bestendig mobiel netwerk.

De naam van John McAfee is voorgoed verbonden met de antivirussoftware die hij ooit bedacht. Maar hij verliet het bedrijf McAfee al in 1994. De laatste jaren woonde hij in Belize. Daar werd hij vorig jaar wereldnieuws toen zijn buurman werd vermoord en de autoriteiten hem zochten voor ondervraging. McAfee vluchtte; volgens hem had de regering het op zijn leven gemunt. De pers kreeg belangstelling en zo kwamen verhalen naar buiten over McAfees extravagante levensstijl. Daarin speelden vrouwen, honden, vuurwapens en drugs belangrijke rollen.

Uiteindelijk wist McAfee via Guatemala naar de VS te ontkomen, waar hij zichzelf in recordtijd opnieuw uitvond als celebrity. Grote tv-kanalen interviewen hem graag, bijvoorbeeld over de vraag of John McAfee de nieuwe directeur van Microsoft moet worden. („Ik zou me kapot vervelen.”) Om het vuurtje brandend te houden, komt hij nu en dan met zelfgemaakte filmpjes op zijn YouTube-kanaal. Daarin schopt hij tegen de schenen van het bedrijf dat hij ooit zelf oprichtte of schept hij op over zijn zeven concubines. („Soms waren ze er alle zeven tegelijk, maar niet altijd. Degene die er niet waren, waren meestal bezig met plannen om me te vermoorden of te beroven.”)

Kort geleden verscheen hij in de talkshow op YouTube van Alex Jones, een libertair en complotdenker met een bescheiden eigen media-imperium. Ook daar deed hij volop snedige uitspraken. Bijvoorbeeld over de website voor Obamacare. Die zou zo amateuristisch in elkaar zitten dat de identiteit en het geld van bezoekers makkelijk zouden kunnen worden gestolen. Helemaal opnieuw beginnen met deze site zou het enige redmiddel zijn.

De beste reden om McAfee nog even in de gaten te houden, is het feit dat hij bij Jones vertelde een apparaatje te ontwikkelen dat zorgt voor een beveiligd netwerk tussen smartphones. Dit doosje zou verbinding maken met de smartphone van de eigenaar, en elk doosje zou een netwerk vormen met alle andere doosjes binnen een straal van zo'n 400 meter. Als voldoende mensen zo'n gadget hebben, kan er een los-vast netwerk ontstaan dat een continent omspant. Zo zouden berichten en bestanden versleuteld van broekzak naar broekzak springen, waardoor de NSA het nakijken zou hebben. Uit de overigens vage beschrijvingen door McAfee van zijn eigen plan kun je zelfs opmaken dat een abonnement bij een mobiel telecombedrijf niet nodig zou zijn.

De officiële naam voor zoiets is een mesh-netwerk. Het is technisch zeker mogelijk; McAfee moet alleen zien het betaalbaar en gebruiksvriendelijk te maken en het aan genoeg mensen zien te verkopen. Hij zegt er volgend jaar mee op de markt te komen. Het kan hem zijn tweede fortuin opleveren. En dat kan geen kwaad, want het eerste, honderd miljoen, heeft hij door ongelukkige investeringen grotendeels verspeeld.

    • Herbert Blankesteijn