Ex-bankier Dirk Scheringa wil in bestuur van ‘sympathiek’ 50Plus

Dirk Scheringa Foto ANP

Oud-bankier Dirk Scheringa is kandidaat voor het bestuur van de partij 50Plus. „Ik heb veel sympathie voor de partij en heb me spontaan opgegeven”", zegt hij. „Ik stel me graag beschikbaar, ook voor politieke functies.” 50Plus kiest zaterdag op haar partijcongres in Hilversum een nieuw bestuur. Vorige maand trad de helft van het oude bestuur af na een conflict over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vervolgens moest politiek leider Henk Krol het veld ruimen omdat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant pensioenpremies bedoeld voor zijn personeel had achtergehouden. De ouderenpartij kwam vorig jaar met twee zetels de Tweede Kamer binnen.

Scheringa (63) ging in 2009 failliet met zijn DSB Bank, die berucht was om woekerpolissen. Ook was hij voorzitter van voetbalclub AZ en had hij een eigen museum. Scheringa wil niet praten over de afhandeling van zijn faillissement door de curator en is onlangs weer een bedrijf begonnen, in ‘factoring’: hij neemt tegen een vergoeding uitstaande facturen van bedrijven over. Hij was ooit gemeenteraadslid voor het CDA in Opmeer.

Scheringa is niet in de race om het voorzitterschap van 50Plus. Hij is één van de 74 kandidaten voor de overige functies. Voor het voorzitterschap zijn 17 gegadigden, maar de meest interessante staan niet op de officiële lijst. Binnen de partij is een lobby gaande om oprichter Jan Nagel terug aan het hoofd te krijgen. Dat mag volgens de regels niet, omdat hij senator voor 50Plus is, maar dankzij een motie zou een uitzondering gemaakt kunnen worden. Nagel begrijpt dat leden „een beroep” op hem doen.

Ook Dick Schouw, hoofdrolspeler in het bestuursconflict, heeft zich gemeld als kandidaat-voorzitter. Schouw en zijn partner, bestuurslid Ariana Hernandez, werden vorige maand geroyeerd. Later werd dat omgezet in een schorsing. Volgens Schouw is die gisteren „impliciet opgeheven”. Een woordvoerder van de partij zegt dat Schouw nog altijd geschorst is en geen kandidaat kan zijn.

Volgens de woordvoerder zijn de kandidaten voor het bestuur, zoals Scheringa, niet gescreend, bijvoorbeeld om te zien of ze hun pensioenpremies hebben afgedragen. „De snelheid gaat ten koste van de zorgvuldigheid”, aldus de woordvoerder.

    • Emilie van Outeren