Hyves stopt als sociaal netwerk - wordt gaming-platform

Het doek valt voor de sociale netwerksite Hyves. De site gaat zich vanaf december volledig toeleggen op online gaming.

Een jongen bekijkt de website van social media site Hyves op een iPad.
Een jongen bekijkt de website van social media site Hyves op een iPad. Foto ANP / Koen van Weel

Sociale netwerksite Hyves houdt in huidige vorm op te bestaan. De site gaat zich vanaf december volledig toeleggen op online gaming, meldt Hyves vandaag in een persbericht.

TMG kocht Hyves in 2010 voor 43 miljoen, maar dat bleek een miskoop. Het concern moest vorig jaar 36,5 miljoen euro afschrijven op de site. Het was een belangrijke oorzaak van het verlies van 15,7 miljoen bij het beursgenoteerde bedrijf.

NRC-mediaredacteur Jan Benjamin vroeg toenmalig TMG-topman Herman van Campenhout in maart of hij Hyves had opgegeven.

„Nee, wij hebben meer dan 2,1 miljoen actieve gebruikers. Hyves richt zich op jongeren tot 15 jaar en op games. We verwachten dat de inkomsten gelijk blijven; de helft uit advertenties, de helft uit spelletjes. Dat deden wij met Spil Games uit Hilversum, maar doen wij vanaf juli zelf.”

Volgens Benjamin werd het omvormen van Hyves tot spelletjesplatform dan ook genoemd als een van de mogelijkheden om de site nieuw leven in te blazen.

“Het was duidelijk een van de opties. Je kunt het zo zien: van het virtuele dorpsplein dat Hyves was, is niet meer overgebleven dan de speelhal voor kinderen.”

Van tien miljoen gebruikers naar 2,8 miljoen maandelijkse bezoekers

Hyves werd in 2004 opgericht en maakte een vliegende start. Binnen een paar jaar had de site tien miljoen gebruikers. Eind 2010 kwamen er 8,6 miljoen bezoekers per maand op af, begin dit jaar nog 2,8 miljoen bezoekers.

De site richt zich sinds vier jaar ook op games. Het online bereik van dat onderdeel is nu 540 duizend unieke bezoekers per maand, schrijft Hyves. In totaal kunnen gebruikers kiezen uit ruim vierhonderd spelletjes, en dat aanbod moet gestaag worden uitgebreid.

Gebruikers kunnen hun Hyves-gegevens nog redden

Op de servers van Hyves staat “meer dan een petabyte” aan gegevens van gebruikers. Een petabyte is een miljoen gigabytes. Dat is een één met vijftien nullen. De content is eigendom van de gebruikers en kan via een speciaal ontwikkelde tool worden gedownload door gebruikers.

Wie zijn gegevens veilig wil stellen, moet wel in de twee weken volgend op 15 november een aanvraag indienen.

“De leden krijgen vervolgens per email een bericht wanneer ze hun foto’s, video’s, krabbels, www’s en blogs kunnen downloaden. De verwachting is dat Hyves tot eind december 2013 bezig zal zijn om deze verzoeken te verwerken.”

Gegevens worden vernietigd

Na dit proces worden de data van alle individuele gebruikers vernietigd, verzekert een woordvoerder. Deze worden “gewiped”.

“Hyves zal geen individuele gebruikersdata achterhouden of doorverkopen aan derden.”

De naam Hyves blijft bestaan, maar de app die nu nog te downloaden is, verdwijnt. Of door de transformatie van de site ontslagen vallen, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De oprichter van Hyves Raymond Spanjar reageerde via die andere sociale netwerksite, Twitter, op het nieuws:

Twitter avatar RaymondSpanjar Raymond Spanjar Wat was het mooi he mensen?