Egyptische belangstelling boeken Tropeninstituut

Egypte is geïnteresseerd in een groot deel van de collectie van de bibliotheek van het Tropeninstituut. De bekende bibliotheek in Alexandrië wil vierhonderdduizend boeken en twintigduizend tijdschriften overnemen, schrijft de Volkskrant donderdag. De bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen wordt op 1 januari opgeheven omdat het rijk geen subsidie meer geeft. Het instituut

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, bekend van het Tropenmuseum, in Amsterdam. Foto NRC / Arjan de Jongh

Egypte is geïnteresseerd in een groot deel van de collectie van de bibliotheek van het Tropeninstituut.

De bekende bibliotheek in Alexandrië wil vierhonderdduizend boeken en twintigduizend tijdschriften overnemen, schrijft de Volkskrant donderdag.

De bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen wordt op 1 januari opgeheven omdat het rijk geen subsidie meer geeft. Het instituut heeft de afgelopen tijd al delen van de collectie weten te slijten. Een deel gaat naar de Universiteit Leiden. Ook onder meer het Vredespaleis in Den Haag en het Rijksmuseum nemen een deel over. De rest zou worden vernietigd.

De Egyptenaren zouden de collectie waardevol vinden omdat die veel informatie bevat over ontwikkelingssamenwerking. Mogelijk wordt donderdag een overeenkomst getekend. Alleen voor Nederlandstalige teksten heeft de Egyptische bibliotheek geen belangstelling.

De Tropenbibliotheek blijft nu nog zitten met twintigduizend boeken en enkele honderden tijdschriften, drie procent van de totale collectie. (Novum)

    • Sebastiaan Kort