Een goede pakkenrel, dat hoort er gewoon bij

Sven Kramer reed bij de NK in een speciaal schaatspak Het pak is bedoeld voor de Nederlandse ploeg bij de Winterspelen van Sotsji Discussie over schaatsoutfits is niet nieuw, het is bijna een traditie

Redacteur Schaatsen

Al na de eerste wedstrijd van het olympisch schaatsseizoen is de strijd om het beste materiaal losgebarsten. Sven Kramer reed afgelopen weekend op de tien kilometer bij de Nederlandse kampioenschappen afstanden in een ‘geheim’ pak, berichtte de NOS gisteren. Dat pak is bedoeld voor de Nederlandse ploeg bij de Winterspelen van Sotsji in februari en was aan Kramer gegeven om te testen.

Zijn concurrenten Jorrit Bergsma en Bob de Jong kregen het pak nog niet. Kramer won de tien kilometer in Heerenveen in superieure stijl. Zijn winnende tijd van 2.46,96 was een officieus wereldrecord op ‘laaglandbanen’, een nieuw baanrecord en de tweede tijd ooit. Ook NOS-medewerker Erben Wennemars, die tijdens de NK afstanden een comeback maakte op de 1.500 meter, reed in het geheime pak.

Sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB zijn onaangenaam verrast door het uitlekken van het nieuws. Het nieuwe pak verkeert in een testfase en had nog enige tijd geheim moeten blijven. Het pak is ontwikkeld in samenwerking met het Drentse bedrijf Sportconfex van eigenaar Bert van der Tuuk en zou nieuwe snufjes bevatten op het gebied van aerodynamica.

1976: eerste pak nieuwe stijl

Een ‘pakkenrel’ is in een olympisch schaatsseizoen bijna een traditie. Schaatsers zijn op zoek naar ‘goedkope’ winst, sponsors naar elke vorm van publiciteit. Bij de Winterspelen van Innsbruck in 1976 ging het nog onbetwist om aanzienlijke winst. De Nederlandse schaatsers droegen voor het eerst het pak-uit-één-stuk, ontwikkeld door Zwitser Franz Krienbühl. Piet Kleine en Hans van Helden grossierden in medailles.

Commotie ontstond in 1998 in Nagano, toen KNSB-topsportcoördinator Ab Krook een Nederlands pakkengeheim deelde met ‘schaatsbelg’ Bart Veldkamp. De noviteit zat in speciale, aerodynamische strips die de Nederlanders op hun pak droegen. De pers wilde er na de vijf kilometer alles over weten van medaillewinnaars Gianni Romme en Rintje Ritsma.

Vier jaar later ontwikkelde kledingfabrikant Nike samen met de KNSB in het diepste geheim een nieuw pak voor de Spelen van Salt Lake City. Schaatsers als Jan Bos en Ritsma vonden het eerst maar niks, het pak zat veel te strak. De ‘Swift Skin’ werd geperfectioneerd. Gesloten stof voor sprinters, meer ventilatie voor allrounders. Strak bleef het, maar Nederland won veel. Ook de ‘Swift Skin II’ kon in Turijn 2006 niet op unaniem gejuich rekenen. In 2010 bekeerden de KNSB en NOC*NSF zich tot Sportconfex. Pas kort voor de Spelen van Vancouver werd het nieuwe pak onthuld.

Dreigt na het uitlekken van het ‘Sotsji-pak’ een nieuwe rel? Werd Kramer bevoordeeld? „Het is echt geen supersonisch pak of zo”, aldus Kramer tegen De Telegraaf. „Iedereen probeert wel eens wat.”

    • Maarten Scholten