Domperidon veroorzaakt alleen bij hoge doses acute hartdood

Domperidon is bij een normale dosering ongevaarlijk. Wel raden onderzoekers aan dat het middel alleen op recept te verkrijgen is. Foto ANP / Lex van Lieshout

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat alleen bij hoge doses het antibraakmiddel domperidon kan leiden tot een acute hartdood. Bij een normale dosis is het medicijn juist veilig. Eerder kwamen vier mensen te overlijden na inname van domperidon.

Dat schrijven onderzoekers van het Diakonessenhuis Utrect in het Nederlands Tijdschrijft voor Geneeskunde. Doses hoger dan 30 milligram kunnen dodelijk zijn, daaronder is er niks aan de hand.

Geen recept nodig

Het middel lag onder vuur nadat er claims kwamen dat domperidon tot een acute hartdood kon leiden. In Nederland zouden er sinds 2003 vier personen na inname zijn overleden aan een acute hartstilstand. Ook het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving klachten over het middel.

Domperidon kan zonder recept bij de Nederlandse apotheken worden verkregen. Tot 2009 was het zelfs bij de drogist verkrijgbaar. De onderzoekers pleiten ervoor het middel vanaf nu uitsluitend via recept te verstrekken.

De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA kondigde in maart dit jaar ook al een onderzoek aan naar de bijwerkingen van het middel.

    • Philippus Zandstra