De beste televisie van september en oktober

Tjitske Reidinga als gescheiden moeder Doris.

Niet eerder in de afgelopen tien jaar dat ik om de twee maanden de beste tv-programma’s verzamel, speelden de commerciële zenders zo’n prominente rol. Het kan natuurlijk zijn dat mijn smaak is gedeformeerd. maar een andere verklaring is plausibeler.

Je ziet het dagelijks aan het verschil tussen Pauw & Witteman (VARA) en RTL Late Night. De publieke omroep kan meer journalistieke ervaring en gewicht leveren, maar mist het elan en de openheid naar een pluriforme samenleving die Humberto Tan meebrengt. Het symbolische hek om het Mediapark en de overlevingsstrijd van de omroepen drukken steeds zwaarder.

Desalniettemin is er nog steeds een forse voorsprong van publieke omroep op de private zenders. Topdocumentaires als De Tour van Bauke (NOS/Studio Sport) en Kinderen met kopzorgen (IKON/Holland Doc) zul je bij RTL nooit zien. De ambachtelijke perfectie en vertelkunst van The Voice of Holland (RTL4) geldt vooral de eerste ronde van blinde audities, in de tweede ronde van onderlinge duels zakt het niveau snel in.

De maandagavond op Nederland 3 met de BNN-programma’s Je Zal Het Maar Zijn en De Week van Filemon onttrekt zich aan de format-achtige benadering van reality bij de commerciëlen. Camping PowNed biedt een verrassender blik op de maatschappelijke onderkant dan al het getatoeëerde voyeurisme bij RTL en SBS. Op dramagebied is het gemiddelde niveau bij de publieken veel hoger. En toch hebben we een verrassende winnaar dit keer.

5. Expeditie Robinson (RTL5). Reality game met verrassende culturele referenties. Spannender en heftiger dan Wie Is De Mol? (AVRO). Er is in een week niets waar ik me meer op verheug.

4. De Prooi (VARA). Driedelige topserie van Frank Ketelaar en regisseur Theu Boermans, waarin ABN AMRO het decor vormt voor een koningsdrama. Gouden Kalf voor Pierre Bokma als Rijkman Groenink, de Richard III van de Zuidas.

3. College Tour (NTR). Twan Huys is de ijdelheid voorbij in de omgang met de groten der aarde. Hij stelt zich dienstbaar op in zeer goed gemaakte en ontspannen interviewshows. Goed bevielen de gesprekken met Karen Slaughter en Ruby Wax.

2. Licht op het Noorden (HUMAN/VPRO). Van alle reisprogramma’s van BN’ers is dat van Stine Jensen in Scandinavië dit seizoen het beste. Dat komt vooral ook door regisseur en cameraman Hans Pool, die eerder rondtrok met Jelle Brandt Corstius en Adriaan van Dis.

1. Doris (Net5). De thrillers Penoza III (KRO) en Overspel 2 (VARA) zijn goed, maar de romantische komedie Doris uit de Talpa-familie van producent Will Koopman is beter. Vermoeide strapatsen van gescheiden moeder (Tjitske Reidinga) in hip Amsterdam, omringd door de beste acteurs, die zich dol vermaken. Beetje Bridget Jones, beetje Evelien, beetje Modern Family, maar vooral heel veel Esmé Lammers (regie) en Roos Ouwehand (scenario). Ook geslaagder dan Talpa’s Divorce en De Man met de Hamer, door precisie en fijne ironie.

    • Hans Beerekamp