Daar is het volgende schandaal: handel met voorkennis in valuta

Deutsche Bank wordt als zesde bank verdacht van manipulatie van de valutamarkt.

Terwijl de Libor-affaire nog nazindert, ontvouwt zich een nieuw schandaal in de financiële wereld. Verschillende banken zouden hebben geprobeerd de geldmarktForex te manipuleren. Op deze internationale valutamarkt – Forex staat voor foreign exchange – wordt dagelijks voor ongeveer 3.500 miljard euro verhandeld.

Dinsdag bevestigde Deutsche Bank dat het meewerkt aan een onderzoek door verschillende bancaire toezichthouders naar mogelijke manipulatie door haar handelaren. Zowel de Britse als de Zwitserse toezichthouder vermoedt dat handelaars bij Deutsche Bank zich hebben schuldig gemaakt aan een vorm van handelen met voorkennis op de valutamarkt.

Er worden al vijf andere banken onderzocht, waaronder JP Morgan en Citibank.

De valutamarkt is de grootste financiële markt ter wereld. De handel op de valutamarkt is gebaseerd op het verloop van verschillende wisselkoeren op deze financiële markt. Deze handel is zo goed als ongereguleerd. Grote investeringsbanken kunnen daarom verschillende prijzen voor verschillende klanten hanteren.

De meeste handelaars gebruiken als referentiepunt de wisselkoersen die financieel persbureau WM/Reuters publiceert. WM/Reuters volgt ongeveer 160 verschillende koersen en maakt deze elke dertig minuten bekend voor de grote wisselkoersen zoals de euro en de dollar. De waarde van kleinere valuta publiceert WM/Reuters om het uur. Om de waarde te bepalen van een munt maakt WM/Reuters een mediaan van alle vraag en aanbod van een valuta gedurende 1 minuut. Dit gebeurt exact dertig seconden na het bekendmaken van de vorige stand van de wisselkoersen.

De Britse en Zwitserse toezichthouders onderzoeken of Deutsche Bank zich afgelopen juni heeft schuldig gemaakt aan ‘frontrunning’, een vorm van handel met voorkennis. Een handelaar maakt zich daaraan schuldig als hij een grote order binnenkrijgt en met die kennis eerst zelf handelt voor hij de order doorvoert. Daardoor beïnvloedt de bank de wisselkoersindices van WM/Reuters waarop veel beleggers zich baseren.

    • Piet van de Velde