Chef de mission wil in Sotsji geen regenboogvlaggen aan balkons

Sporters mogen in Sotsji beperkt opkomen voor homorechten. Teamcode en IOC-regels zijn streng.

Natuurlijk mogen de Nederlandse sporters tijdens de Wintespelen in Sotsji een standpunt over de homorechten in Rusland verkondigen. Zegt chef de mission Maurits Hendriks. Tegelijkertijd zijn de marges van het Olympisch Handvest smal. Zegt Maurits Hendriks. Wat in de praktijk zal neerkomen op een beetje piepen en weinig schreeuwen.

Sporters met activistische plannen stuiten volgens Hendriks in Sotsji al gauw op de teamcode en de regels van het IOC, die voorschrijven dat de Spelen niet gebruikt mogen worden als podium voor belangenuitingen. Een regenboogvlag van de homobeweging mag bijvoorbeeld niet het balkon van een Nederlandse sporter sieren.

De boodschap van sportkoepel NOC*NSF die Hendriks gisteren bij de kledingpresentatie in de Hermitage in Amsterdam, 100 dagen voor ‘Sotsji’, verkondigde is: we willen niemand muilkorven, maar het is verstandiger zo veel mogelijk je mond te houden en je te richten op de sportprestatie. Nederland wil minimaal negen medailles winnen – één meer dan vier jaar geleden in Vancouver. Maar, voegde Hendriks er aan toe, hij rekent op meer.

De chef de mission, een voormalige hockeyer die voor het eerst een ploeg wintersporters begeleidt, wilde nog wel kwijt dat er tijdens de Spelen onevenredig veel morele druk op sporters wordt gelegd. „Je mag van een negentienjarige, debuterende shorttracker toch niet verwachten dat hij maatschappelijke misstanden in Rusland aan de kaak stelt? Er doen duizenden Nederlanders zaken in Rusland die nooit iets wordt gevraagd. Maar Olympische Spelen is het enige fenomeen dat politieke kwesties scherp agendeert. Dat gebeurde ook in China, rond de Spelen in Beijing.”

Hendriks vindt het goed dat omstreden zaken benoemd worden, maar wenst niet dat sportieve investeringen van vier jaar daarmee teniet worden gedaan. Binnenkort zal hij in een nieuw overleg met de homobelangenvereniging COC de kaders aangeven.

Ander aandachtspuntje is de Elfstedentocht. Mocht die tijdens de Winterspelen worden gehouden, dan zal Hendriks zich hard opstellen tegenover schaatsers die voortijdig willen vertrekken. Omdat hij geen startplaats wil verspelen. „Hier zit ik streng in.”

    • Henk Stouwdam