CDA wil van Rutte weten wie er in Nederland wordt afgeluisterd

Rutte vanochtend in de Tweede Kamer.
Rutte vanochtend in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet moet vertellen wie de Amerikaanse inlichtingendienst NSA allemaal heeft afgeluisterd. Dat heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vandaag bepleit tijdens een debat met premier Rutte over de Europese top van vorige week.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk kreeg gisteren de bevestiging dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens onderschept heeft over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Omtzigt denkt dat sprake is van gerichte afluisterpraktijken.

“Zou de regering een lijstje kunnen geven van wie de gegevens allemaal onderschept worden in Nederland?”

Pechtold: Plasterk leunt achterover

Ook D66-leider Alexander Pechtold wil weten wat het kabinet gaat doen, nu blijkt dat de VS ook op grote schaal in Nederland spioneert. “Want Plasterk leunt achterover”, zei Pechtold volgens persdienst Novum. De D66’er wil dat er een zogeheten no-spy agreement wordt gesloten tussen de VS en de Europese Unie.

Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is er een Kamermeerderheid voor het voorstel om nog vandaag de brief van de NSA openbaar te maken.

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Volledige Tweede Kamer achter #D66 voorstel om nog hedenmiddag de brief NSA openbaar te maken over afluister-spionage.

PvdA-Kamerlid Marit Maij reageerde niet afwijzend op dat plan. “Ik denk dat het een goed voorstel is.” Wel wil zij eerst weten wat de premier ervan vindt.

Plasterk: we worden afgeluisterd

Plasterk zei gisteravond in Nieuwsuur dat hij bericht had gekregen van de NSA, waarin de geheime dienst toegaf dat er op grote schaal telefoongegevens in Europa werden verzameld. Dit was volgens Plasterk de bevestiging dat de NSA ook Nederlandse telefoongegevens heeft afgetapt.

Plasterk herhaalde nogmaals dat het kabinet daar niet van op de hoogte is geweest. Bovendien benadrukte hij dat de gegevens niet door Nederlandse inlichtingendiensten zijn verzameld en verschaft.

Plasterk gisteravond bij Nieuwsuur: