Britse koningin tekent wet voor oprichting perswaakhond

De Britse regering heeft gisteravond laat ingestemd met de komst van een organisatie die de schandaalpers in de gaten moet gaan houden. Een verbond van krantenuitgevers probeerde de komst van de waakhond tegen te houden bij de rechter, maar die wees de bezwaren af, schrijft persbureau AP.

De voormalig hoofdredacteur van News of the World Rebekah Brooks verlaat de rechtbank in Londen waar het proces tegen de hoofdrolspelers in het afluisterschandaal deze week is begonnen. De regering heeft nu ingestemd met een perswaakhond om de schandaalpers in toom te houden. Foto Reuters / Neil Hall

De Britse koningin heeft gisteravond laat een wet ondertekend die de oprichting mogelijk maakt van een organisatie die de schandaalpers in de gaten moet gaan houden. Een verbond van krantenuitgevers probeerde de komst van de waakhond tegen te houden bij de rechter, maar die wees de bezwaren af, schrijft persbureau AP.

Het onafhankelijke orgaan is volgens de drie grote politieke partijen die de waakhond hebben bedacht een goede manier om de omstreden werkwijze van sommige Britse media in te dammen. Er kunnen boetes tot een miljoen pond (1,2 miljoen euro) worden opgelegd. De krant News of the World luisterde onder meer politici af zo werd twee jaar geleden bekend. De hoofdpersonen in dat schandaal van de krant, die vorig jaar werd opgeheven, staan terecht voor afluisterpraktijken.

Drie voormalige medewerkers die persoonlijk zijn aangeklaagd wegens afluisteren en omkoping, bekenden deze week dat ze mobiele telefoons hebben afgeluisterd. De Britse premier Cameron riep eerder deze week de pers in zijn land al op om ‘sociale verantwoordelijk’ te berichten over de affaire rondom de afluisterpraktijken van de NSA en dreigde met gerechtelijke stappen. Cameron waarschuwde voor de gevaren van berichtgeving over lekken.

    • Anouk Eigenraam