Braziliaans oliebedrijf OGX staat op rand van faillissement

Eike Batista, tot voor kort de rijkste man van Brazilië, beloofde astronomische olievondsten– ten onrechte.

Oliebedrijf OGX van Eike Batista, ooit de rijkste man van Brazilië, stevent af op een faillissement. Gisteren heeft hij bescherming aangevraagd tegen de schuldeisers van OGX. Batista had investeerders astronomische olievondsten beloofd – 1 miljard vaten – maar moest onlangs de ramingen herzien tot minder dan eenderde daarvan.

Het lot van OGX is snel omgeslagen. In 2010 piekte de marktwaarde op 34 miljard dollar (bijna 25 miljard euro). Maar de olieproductie viel tegen, ondanks positieve prognoses van Batista. Begin deze maand kon OGX een uitkering van 45 miljoen dollar aan obligatiehouders niet betalen. Onderhandelingen met de schuldeisers liepen op niets uit.

OGX meldde gisteren dat het bedrijf op korte termijn 250 miljoen dollar nodig heeft om te overleven. Als de schuldeisers niet instemmen met een sanering, zit OGX voor de jaarwisseling zonder kapitaal.

Batista’s zakenimperium Grupo EBX dreigt te worden meegezogen in de mogelijke val van OGX. De Braziliaan gebruikte de rooskleurige financiële projecties van OGX voor investeringen in staal, mijnbouw, infrastructuur en vastgoed. Volgens critici bouwde Batista luchtkastelen. „Hij heeft de prognoses van zijn bedrijven altijd overdreven, en daarmee de waarde van de aandelen”, schreef Miriam Leitão, een prominente Braziliaanse econoom, gisteren. „Hij creëerde een kaartenhuis.”

Een van de grote verliezers is Pimco. Het Amerikaanse investeringsfonds kocht ruim 17 procent van de 3,6 miljard dollar aan obligaties die Batista sinds 2011 in de markt heeft gezet. Ondanks onheilspellende berichten over OGX bleef Pimco tot een paar maanden geleden stukken kopen.

Batista’s fortuin is gedecimeerd. In 2012 stond hij in de top-10 van rijkste mensen (vermogen: bijna 35 miljard dollar). Daar is volgens Bloomberg nog 200 miljoen van over.