Bram Vermeulen van zwarte lijst Turkije gehaald - was ‘misverstand’

NRC-correspondent Bram Vermeulen staat niet langer op de zwarte lijst in Turkije. Alle restricties op het reizen van en naar Turkije zijn volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken opgeheven. Er zou sprake zijn van een misverstand.

Vermeulen, die ook voor de NOS en VPRO werkt, bracht het nieuws zelf op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen BREAK Turkish Interior minister tells EU rapporteur Ria Oomen “all restrictions” on my travel to Turkey have been lifted. #nomoreblacklist
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Turkish interior minister told eu rapporteur there was “a misunderstanding” and my restrictions have now been lifted. Great news

Waar het ‘misverstand’ op is gebaseerd, blijft vooralsnog onbekend.

Vermeulen naar Zuid-Afrika

Anderhalve week geleden bleek dat Vermeulen op de zwarte lijst stond omdat hij door de autoriteiten als een ‘veiligheidsprobleem’ werd gezien. Er werd echter geen reden gegeven, waarna de journalist naar de rechter stapte. Dat leidde tot een dreigement van de autoriteiten dat Vermeulen uit het land zou worden gezet.

Vermeulen werd het afgelopen half jaar telkens weer door de grenspolitie aangehouden als hij de grens van Turkije wilde oversteken. Hij stond als verboden persoon in de computers aan de Turkse grens. Toch had hij wel alle documenten, zoals een geldige perskaart en verblijfsvergunning. De Turkse autoriteiten lieten echter weten de verblijfsvergunning eind dit jaar niet te verlengen.

Voor de documentairereeks Langs de grenzen van Turkije was Vermeulen vaak in het grensgebied van Turkije te vinden. Hij won voor die reeks de Dick Scherpenzeelprijs 2012.

Vermeulen vertrekt eind dit jaar naar Zuid-Afrika, waar hij al eerder correspondent was.