Boston Red Sox winnen de World Series - Nederlander op derde honk

De Boston Red Sox vieren de overwinning op de St. Louis Cardinals in Fenway Park, Boston.
De Boston Red Sox vieren de overwinning op de St. Louis Cardinals in Fenway Park, Boston. Foto AFP / Jamie Squire

Boston Red Sox, waar op het derde honk de Nederlander Xander Bogaerts staat, heeft voor de achtste keer de World Series gewonnen, het Amerikaanse honkbalkampioenschap. In het eigen Fenway Park gaf de ploeg uit Boston Saint Louis Cardinals een pak slaag in het zesde duel: 6-1. Daarmee bracht de thuisploeg de stand in de best-of-sevenserie op 4-2.

Voor de Red Sox is het de derde keer sinds 2004 dat de ploeg de World Series wint. Ook in 2007 lukte dat. Daarvoor was de ploeg door de ‘vloek van de Bambino’ 86 jaar zonder zege gebleven. Die vloek was veroorzaakt door de verkoop van Babe Ruth aan New York Yankees. Eerder hadden de Red Sox in 1903, 1912, 1915, 1916 en 1918 de belangrijkste prijs in het Amerikaanse honkbal veroverd.

Al in de eerste inning waren de Red Sox dicht bij het openen van de score. Dustin Pedroia sloeg de bal de tribune in, maar dat gebeurde net aan de verkeerde kant van de lijn. In de derde inning was het alsnog raak. Jacoby Ellsbury, David Ortiz en Jonny Gomes scoorden na een klap van Shane Victorino.

Carlos Beltran van de St. Louis Cardinals op slag in de zevende inning tijdens de wedstrijd. Foto AFP / Jim Rogash

Laatste kampioenschap thuis in 1918

Een inning later sloeg Stephen Drew een homerun en maakte er 4-0 van. De Cardinals haalden vervolgens de veel bejubelde werper Michael Wacha naar de kant, maar zijn vervanger Lance Lynn kreeg ook geen grip op de Red Sox. Ellsbury scoorde na een slag van Mike Napoli, Ortiz deed dat met hulp van Victorino.

Pas in de zevende inning lukte het de Cardinals ook op het scorebord te komen. De 6-1 van Daniel Descalso betekende einde wedstrijd voor Red Sox-werper John Lackey. Zijn vervangers Junichi Tazawa, Brandon Workman en Koji Uehara kweten zich ook van hun taak waardoor de zege van Boston niet meer in gevaar kwam. Sinds 1918 was het niet meer voorgekomen dat de Red Sox op Fenway Park kampioen werden. In 2004 en 2007 gebeurde dat in een uitwedstrijd.

Jonny Gomes (rechts), Jacoby Ellsbury (midden) en de Nederlander Xander Bogaerts (links) juichen na punten in de derde inning door Shane Victorino tegen de St. Louis Cardinals. Foto AFP / Elsa

Opmerkelijk jaar achter de rug

Het kampioenschap van Boston Red Sox is een bekroning van een opmerkelijk seizoen. Na een laatste plaats vorig jaar waren de verwachtingen in Boston niet al te hoog gespannen. Gedurende het seizoen ging de ploeg echter steeds beter spelen en in de play-offs werden ze gedragen door David Ortiz. Diezelfde Ortiz had ook in het begin van het seizoen al een hoofdrol opgeëist.

Na de aanslagen bij de Boston Marathon volgde voor de eerstvolgend thuiswedstrijd van de Red Sox een indrukwekkende herdenking. ‘Big Papi’ Ortiz greep daar onverwachts de microfoon en schokte Amerika met een vloek. “Dit is onze fucking stad en niemand dicteert ons onze vrijheid”, was de kreet waarmee de toch al geliefde slagman zich in Boston onsterfelijk maakte.

De bomaanslag van april was iedere wedstrijd op Fenway Park tastbaar aanwezig. Het ‘B Strong’ logo met de B zoals die op de Red Sox petjes staat was in het uitveld gemaaid. Ook is dat logo op het teamtenue van de Red Sox te vinden. Verschillende keren het afgelopen seizoen werden bovendien slachtoffers en hulpverleners voor en tijdens wedstrijden geëerd.(Novum/AP)

    • Anouk Eigenraam