Al hobbyend maakte hij Randstad wereldspeler

De topman van Randstad treedt na elf jaar terug. Ben Noteboom deed wat luchtig over zijn werk, maar hij bouwde het concern uit tot het een na grootste uitzendbedrijf ter wereld.

None

De baas van Randstad kon tijdens interviews nuchter tot nonchalant overkomen. Nee, hij hield niet van overuren maken of weekenden doorwerken, gaf Ben Noteboom (55) dan toe. Wel van zeilen of lange motorreizen door verre landen. En blijkbaar werkte hij doordeweeks efficiënt genoeg.

Hoe hij met die instelling CEO van het een na grootste uitzendbureau ter wereld was geworden? Beetje toeval, antwoordde Noteboom dan. Zijn voorganger Cleem Farla moest in 2002 wegens ziekte terugtreden. Noteboom had net de nieuwe tak Inhouse Services, detachering vanaf de werkvloer, bij Randstad opgericht. Een succes. Dus zo.

Na elf jaar treedt Noteboom eind februari volgend jaar af als CEO, maakte Randstad vanochtend bekend. Hij wordt opgevolgd door Jacques van den Broek (53) die negen jaar in de raad van bestuur zit. Wat Noteboom gaat doen, is nog onbekend.

Randstad spreekt van een „nieuwe fase van groei” en een goed moment om de regie over te dragen.

Ondanks de 685.000 statistische werklozen in Nederland kan Noteboom met nette cijfers vertrekken. De wereldwijde omzet van Randstad daalde het afgelopen kwartaal weliswaar met 1 procent naar 4,4 miljard euro ten opzichte van een jaar geleden. Maar de netto winst steeg in diezelfde periode met 22 procent tot 84 miljoen euro, onder meer door bijna 10 miljoen euro meer te bezuinigen dan een jaar terug.

Uitzenden heeft niets te maken met langetermijnstrategieën, volgens Noteboom. Je moet het spel van vraag en aanbod gewoon slim en snel kunnen spelen. „Dat is ook het mooie”, zei hij vorig jaar tegen deze krant. „Je kunt van alles zeggen over de economie, maar het heeft geen enkel effect op onze bedrijfsvoering. Ik kan lekker een beetje hobbyen.”

Tegelijkertijd was Noteboom een ambitieus (en soms temperamentvol) bestuurder. „We willen bij de wereldtop blijven horen”, zei Noteboom in 2003 na een dramatisch jaar tegen zijn aandeelhouders.

Dat is gelukt. „Onder Bens leiding” groeide de jaaromzet van Randstad van 5 naar 17 miljard euro, volgens het persbericht. Hij bouwde het uitzendbureau uit en deed een aantal grote overnames: het Nederlandse Vedior, het Japanse Fujistaff en het Amerikaanse SFN. Onlangs maakte Randstad bekend de ‘algemene uitzenddiensten’ van het Nederlandse USG People over te nemen in een aantal Europese landen.

Randstad is uitgegroeid tot een concern met bijna 30.000 medewerkers in zo’n veertig landen. Maar het blijft nog altijd de nummer twee, na het Zwitserse Adecco. De grootste ter wereld worden is geen ambitie op zich, zei Noteboom daarover.

Een smetje is de boete van 18,2 miljoen euro die een Franse dochter van Randstad kreeg in 2009 voor verboden prijsafspraken en het delen van informatie over klanten. De Franse mededingingsautoriteiten zijn dit jaar opnieuw een onderzoek naar Randstad in Frankrijk gestart.

In interviews kon Noteboom zich ook kritisch uitlaten over de toekomst van de arbeidsmarkt en de toon van het maatschappelijk debat. De ophef over de Roemenen en Bulgaren die vanaf volgend jaar vrij in Europa mogen werken, vond hij stemmingmakerij, zei hij laatst. „Als ze worden aangenomen omdat ze harder werken, moeten Nederlandse werkzoekenden zich dat aantrekken.”

    • Eppo König