Afrikaanse Unie wil vertraging proces Keniaanse leiders Strafhof

President Uhuru Kenyatta staat voor het Internationaal Strafhof terecht voor misdaden tegen de menselijkheid voor zijn rol bij het verkiezingsgeweld in 2009. Foto AFP / Andrew Cowie

De Afrikaanse Unie (AU) wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) de processen tegen Keniaanse leiders een jaar vertraagt, schrijft persbureau AP. Dit in verband met de toegenomen onrust in het land na de terroristische aanval vorige maand op een winkelcentrum in Nairobi. Keniaanse oorlogsvliegtuigen hebben vandaag ondertussen aan Al-Qaeda behorende doelwitten in Somalië gebombardeerd.

Leden van de AU zullen een resolutie indienen bij de VN-Veiligheidsraad voor de vertraging. Dat is volgens de Unie cruciaal om verdere destabilisatie van Kenia te voorkomen. Eerder probeerde de AU al om de leiders helemaal niet meer te laten berechten.

President Uhuru Kenyatta en zijn plaatsvervanger William Ruto staan terecht voor hun rol bij geweld na verkiezingen, zo’n vijf jaar geleden. Daarbij kwamen meer dan elfhonderd mensen om het leven. Het ICC in Den Haag heeft vandaag gezegd dat het proces tegen Kenyatta is uitgesteld tot 5 februari.

Kenyatta en Ruto werden eerder dit jaar gekozen, terwijl ze door het Strafhof al waren aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Omdat het Strafhof de zaken doorzette, zegde Kenia zijn lidmaatschap op.

Kenia neemt wraak op Somalische terreurgroep

Ondertussen bombarderen Keniaanse oorlogsvliegtuigen doelen van de Somalische terreurorganisatie al Shabaab, schrijft Reuters. Het is een vergelding op de terreuraanval in het winkelcentrum in Nairobi vorige maand, waarbij 67 mensen om het leven kwamen. Kenia zou een trainingskamp van al Shabaab hebben vernietigd. Die aan al-Qaeda gelieerde terroristische organisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Maandag kwamen bij een drone-aanval twee leiders om het leven.

    • Mirjam Remie