Site Obamacare ligt er nog steeds uit - minister biedt excuses aan

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Kathleen Sebelius heeft haar excuses aangeboden voor de slecht toegankelijke website van de nieuwe zorgwet. De website van Obamacare, waar mensen een zorgverzekering kunnen uitzoeken en bestellen, is al weken slecht toegankelijk.

Minister Kathleen Sebelius getuigt voor het Huis van Afgevaardigden over het falen van de Obamacare-site. Foto EPA / Shawn Thew

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Kathleen Sebelius heeft haar excuses aangeboden voor de slecht toegankelijke website van de nieuwe zorgwet. De wet van de Amerikaanse president Obama kan na veel gesteggel worden uitgevoerd, maar krijgt weer te kampen met tegenstand. De website van Obamacare, waar mensen een zorgverzekering kunnen uitzoeken en bestellen, is al weken slecht toegankelijk.

Vandaag moest Sebelius zich voor de website verantwoorden voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daar zei ze dat het haar spijt dat consumenten zoveel tijd hebben verspild aan de technische problemen van de website, die sinds 1 oktober in de lucht is, meldt persbureau Reuters. Ze bood haar excuses aan voor de “jammerlijk frustrerende” problemen en zei dat ze aansprakelijk is voor het herstellen van de fouten. Tegen eind november moeten de problemen volgens haar zijn opgelost, en wordt het iedere dag al beter.

Update 19.45 uur: President Obama verdedigt Sebelius en laat weten dat hij het volle vertrouwen in de minister heeft.

Sebelius tijdens de hoorzitting:

Consumenten die tijdens haar excuses echter probeerden in te loggen vanuit de staat Virginia kregen volgens Reuters het bericht: “The system is down at the moment.” En ook in Nederland krijgen we bij een poging in te loggen de melding:

The system is down at the moment.
We are experiencing technical difficulties and hope to have them resolved soon. Please try again later.
In a hurry? You might be able to apply faster at our Marketplace call center. Call 1-800-318-2596 to talk with one of our trained representatives about applying over the phone.

‘Te weinig tijd om site te testen’

Sebelius legde tijdens de hoorzitting ook uit dat er niet genoeg tijd was om de website te testen. Hoewel alle verschillende delen van de site zijn getest en gecontroleerd, werd alles pas eind september samengevoegd. Dat was volgens Sebelius te kort dag.

Daar komt nog bij dat vanmiddag blijkt dat het gebrek aan tijd om de site te testen een “hoog veiligheidsrisico” voor de website betekende. Dat meldt persbureau AP op basis van een interne overheidsmemo die het bureau in handen heeft gekregen. In de memo van 27 september staat dat de websitebouwer niet alle veiligheidsmaatregelen van de site kon testen, en dat dat kon leiden tot “een onzekerheidsniveau dat als een hoog risico kan worden aangemerkt”. Volgens Sebelius is de persoonlijke informatie van consumenten in veilige handen.

Techsite The Verge meldt echter dat gebruikersinformatie vrij makkelijk toegankelijk is als gevolg van de veiligheidsproblemen. Zo zouden gebruikersnamen aan mailadressen kunnen worden verbonden, informatie die volgens The Verge kan worden misbruikt door fraudeurs.

Door de problemen is het volgens Sebelius moeilijk te bepalen hoeveel mensen zich tot nu toe hebben aangemeld voor dekking door de federale ziekteverzekering. Ze verwacht dat het er door de problemen weinig zijn.

Obamacare kampt met tegenstand

Obama verdedigde zich eerder al tegen de klachten over de website. “Niemand is gefrustreerder dan ik”, zei Obama toen over de technische problemen, “maar het komt goed”. Veel mensen krijgen geen toegang tot de website, die op 1 oktober openging, omdat die overbelast is.

Er gaan al geruchten dat dit dan werkelijk het failliet van Obama’s zorgwet is, die vanaf het begin met veel tegenstand te kampen krijgt. De Republikeinse oppositie is niet over het stelsel te spreken en probeert het vanaf het begin al tegen te houden. Enkele weken geleden leidde dat tot een shutdown van de Amerikaanse regering, omdat de Republikeinen de overheidsfinanciering niet wilden steunen, tenzij de financiering voor Obamacare werd geschrapt.

Ze hebben de nieuwe problemen aangegrepen om die aanval door te zetten en opgeroepen tot het ontslag van Sebelius, die zich vandaag daartegen moest verdedigen. Sebelius gaf tijdens de hoorzitting ook aan de topverantwoordelijke voor de uitvoering van de zorgverzekering hier niet om te zullen ontslaan.

    • Anouk van Kampen