Wat we verdienen staat op de muur

Stephan van Rooden (29) is ‘agile coach‘ bij Prowareness Hij helpt klanten bij het bouwen van nieuwe software Stephan woont samen met zijn vriendin in een huurhuis

None

‘Agile is een manier van werken in de softwareontwikkeling. In plaats van dat je jaren werkt aan een product voor je klant, kom je regelmatig bij hem terug om te vragen wat hij op dat moment het meest nodig heeft. We sturen steeds bij, dat is wat ik als agile coach doe. Zelf bouw ik niets, maar ik leer mijn klanten een manier van werken aan waarmee hun eigen IT’ers het nieuwe product kunnen maken. Op dit moment werk ik voor een grote bank.

„Iedereen weet bij Prowareness van elkaar wat hij of zij verdient, het staat zelfs op de muur: onze Wall of Transparancy. Daar staat ook hoeveel vakantiedagen iedereen heeft opgenomen, en wat onze ambities zijn. Ik vind dat te gek – waarom zou je krampachtig over die dingen doen? Ik weet ook nu al wat ik volgend jaar ga verdienen: 100 euro meer per maand. Ons salaris wordt bepaald op basis van leeftijd en functie. We werken met het principe uit het boek Drive van Daniel Pink: ‘Put the issue of money off the table’. Dat wil niet zeggen dat geld niet belangrijk is, het betekent: betaal mensen genoeg zodat geld geen onderwerp meer is en ze zich druk maken om hun werk zelf in plaats van de beloning. Ik ben heel tevreden met mijn salaris en dat maakt dat geld voor mij niet de belangrijkste drijfveer is om te werken. Ik zit ergens waar ik beter kan worden en waar ik andere mensen beter kan maken, dáár krijg ik mijn kick van. Ik verdien nu meer dan bij mijn vorige werkgever. Maar had ik hetzelfde gekregen of iets minder, dan had ik deze baan nog steeds aangenomen.”