VS: Europa bespioneert burgers zélf NSA-affaire: Amerikaanse inlichtingentop verdedigt zich, Duitse parlementariërs

De top van de Amerikaanse inlichtingendiensten verdedigde zich gisteren tegen plannen de NSA te beperken.

Generaal Keith Alexander (r), de baas van de NSA, zijn adjunctChris Inglis en eendemonstrante bij de hoorzitting
Generaal Keith Alexander (r), de baas van de NSA, zijn adjunctChris Inglis en eendemonstrante bij de hoorzitting Foto AFP

Niet de NSA, maar hun eigen afluisterdiensten verzamelen de data van Europese burgers. De krantenberichten over het op grote schaal opslaan van Europese telefoondata door de NSA waren dus „helemaal verkeerd”. En natuurlijk wist het Witte Huis dat bevriende regeringsleiders werden afgeluisterd. Dat is namelijk de hoeksteen van spionage.

Geen spoor van deemoed was gisteren te bekennen bij de top van de inlichtingendiensten die in een hoorzitting voor de Commissie Inlichtingen in het Huis van Afgevaardigden verscheen. Op een rij gezeten voor een publiek dat protestborden toonde, verdedigden James Clapper, hoofd van de inlichtingendiensten, Keith Alexander, de baas van de NSA en hun adjuncten hun branche.

Al op ‘intelschool’, de spionage-opleiding, in 1963 was dit, zei Clapper, basisstof: natuurlijk verzamel je informatie over de intenties en interne plannen van bevriende politiek leiders. „En trouwens, ook die van hun militaire top.” Het is eveneens gebruikelijk dat de staf van het Witte Huis hiervan op de hoogte wordt gesteld. „Ja, ze weten het,” aldus Clapper. „Maar niet tot in de details.” Clapper zei niet of president Obama van het afluisteren van Merkel wist – iets wat de president, zijn staf en de NSA hebben ontkend. Toen de voorzitter van de commissie, de Republikein Mike Rogers, een verdediger van de NSA, vroeg of Europese landen hetzelfde doen met Amerikaanse leiders, antwoordde Clapper. „Absoluut”.

Zo blijven de inlichtingendiensten de bal terugspelen. Sinds de onthulling dat de telefoons van 35 regeringsleiders getapt worden en dat de telefoon van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zelfs sinds 2002 werd afgeluisterd, bestaat in het Amerikaanse Congres zelfs bij fervente verdedigers van de NSA de indruk dat deze aan een grondige herziening toe is. Veel ophef veroorzaakte in Washington de ommezwaai van Senator Dianne Feinstein eerder deze week. Feinstein stemde in het verleden mee met de Republikeinen voor verruiming van de bevoegdheden van inlichtingendiensten en noemde NSA-klokkenluider Edward Snowden een verrader. Maandag riep ze op tot een herziening van de bevoegdheden van de NSA. Gisteren dienden Republikeinen en Democraten in het Huis, onder wie de Republikein James Sensenbrenner, de architect van de Patriot Act, gezamenlijk een wetsvoorstel in om het met een ‘sleepnet’ verzamelen van metadata van Amerikanen te beëindigen.