‘Vleesverwerker sjoemelde niet met Beter Leven-vlees’

Vleesverwerker VION heeft niet gefraudeerd met vlees met het Beter Leven-kenmerk. De commissie-Alders heeft geen bewijs gevonden dat met het vlees wordt gesjoemeld. Dat heeft de Dierenbescherming, van wie het Beter Leven-kenmerk is, vandaag bekendgemaakt.

Vlees, kip en eieren krijgen in de supermarkt een Beter Leven-kenmerk als zij op een diervriendelijker manier geproduceerd zijn. "Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker", aldus de Dierenbescherming.
Vlees, kip en eieren krijgen in de supermarkt een Beter Leven-kenmerk als zij op een diervriendelijker manier geproduceerd zijn. "Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker", aldus de Dierenbescherming. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Vleesverwerker VION heeft niet gefraudeerd met vlees met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. De commissie-Alders heeft geen bewijs gevonden dat met het vlees wordt gesjoemeld. Dat heeft de Dierenbescherming vandaag bekendgemaakt.

De Dierenbescherming had de commissie onder leiding van voormalig milieuminister Hans Alders gevraagd onderzoek te doen naar de vleesverwerker. Aanleiding was de uitzending van Zembla Sjoemelen met Vlees, waarin twee anonieme medewerkers van het vleesbedrijf zeiden dat dagelijks honderden tot duizenden kilo’s regulier varkensvlees werd toegevoegd aan Beter Leven-vlees.

Alders in een persverklaring:

“Wij hebben geen aanwijzingen gevonden die de geuite beschuldigingen in de Zembla-uitzending ‘Sjoemelen met vlees’ bevestigen en achten deze ook onaannemelijk.”

Hij concludeert dat er “geen enkele aanleiding” is om te frauderen.

“Integendeel. Gegeven de verhouding tussen aanbod en vraag ontbreekt er enige reden om tot opwaardering te komen.”

Alders verdiepte zich voor zijn onderzoek in de productie, verwerking en administratie van het vlees bij VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland. In plaats van een tekort, constateerde hij een overaanbod van Beter Leven-vlees.

“Zelfs de pieken, feestdagen en de zomerse barbecue, kunnen zonder moeite worden opgevangen.”

Het overaanbod wordt volgens het rapport verkocht als gewoon vlees. De situatie lijkt dus eerder het omgekeerde van wat in de uitzending van Zembla werd beweerd: de consument krijgt zonder dat te weten diervriendelijker geproduceerd vlees.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming, die geschokt reageerde op de onthullingen in Zembla, is blij met de uitkomst van het onderzoek.

“Het Beter Leven-kenmerk staat als een huis en datzelfde geldt voor alle betrokkenen. Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat de consument krijgt wat hij ziet met het Beter Leven-kenmerk: een diervriendelijker geproduceerd stukje vlees.”

Ondanks de mediastorm en reputatieschade, onderneemt VION geen stappen tegen de programmamakers. Directeur Marc van der Lee:

“Wat wij gaan doen is heel simpel. Wij gaan het vlees met het Beter Leven-kenmerk verder ontwikkelen. Het onderzoek bevestigt wat wij al wisten. Voor ons is het hiermee een gedane zaak.”

    • Laura Klompenhouwer