Vijf arrestaties na ‘terroristische aanslag’ Tiananmenplein

Een politieagent staat bij een wegafzetting in de buurt van het Tiananmenplein, een dag na de aanslag. Foto AFP / Ed Jones

De Chinese autoriteiten hebben vijf mensen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag met een terreinwagen op Tiananmenplein in Peking. De politie in de Chinese hoofdstad heeft ook de daders van de ‘terroristische aanslag’ geïndentificeerd, meldt persbureau AP.

Bij het incident maandag reed een auto in op een menigte. De terreinwagen reed vierhonderd meter over de stoep alvorens tegen een vangrail bij de Poort van de Hemelse Vrede tot stilstand te komen. Daar vloog de auto in brand.

Drie van de vijf mensen die omkwamen bij de aanslag waren de daders. Hun twee dodelijke slachtoffers waren toeristen. 38 mensen raakten gewond.

De drie aanslagplegers en vijf gearresteerde betrokkenen zijn waarschijnlijk islamitische Oeigoeren uit de provincie Xinjiang. In Xinjiang wonen relatief veel Oeigoeren, een groep die zich gediscrimineerd voelt door de Chinese overheid.


View Larger Map

Het Tiananmenplein in Peking is wereldberoemd vanwege de pro-democratische protesten die er plaatsvonden in 1989. De Chinese regering greep toen hard in en smoorde een opstand in de kiem. Sinds 1989 wordt het plein permanent bewaakt en staan de autoriteiten er nauwelijks protesten toe.

    • Laura Klompenhouwer