Verzamelaar veilt werk na expo in museum

Bert Kreuk verkoopt elf werken vlak nadat deze te zien waren in het Gemeentemuseum.

Sotheby’s in New York veilt op 14 november twintig werken uit de collectie van de Nederlandse verzamelaar Bert Kreuk. Opmerkelijk is dat een aantal van deze werken tot 29 september nog te zien was op de tentoonstelling Grensverleggend in het Haags Gemeentemuseum. In de catalogus vermeldt Sotheby’s die museale status bij elf verschillende lots: ‘Exhibited in The Hague, Gemeentemuseum, June-September 2013.’

De geschatte waarde van de werken loopt uiteen van 20.000 tot 200.000 dollar (circa 14.000 tot 145.000 euro). Het gaat om werken van hedendaagse kunstenaars als Alex Hubbard, Walead Beshty, Nathan Hylden, Danh Vô, Allora & Calzadilla en Alex Israel.

Sommige van de werken stammen uit 2011 – die heeft Kreuk dus slechts twee jaar in zijn bezit gehad. In een reactie zegt de verzamelaar, die in de Verenigde Staten woont, dat hij de beelden en schilderijen verkoopt om nieuwe aankopen te bekostigen. „Ik heb recentelijk een groot aantal belangrijke werken gekocht van een toonaangevende internationale collectie, waaronder een paar dure. Deze aankoop valt binnen mijn visie om meer aandacht te schenken aan mijn collectie naoorlogse en moderne kunst, in het bijzonder werken uit de jaren zestig. Om deze aankoop mede te bekostigen is besloten om een klein aantal werken uit de collectie, die niet langer relevant zijn, te verkopen.”

Om welke werken en om welke collectie het gaat, wil Kreuk niet zeggen. „Vanwege de bekendheid van de collectie heb ik een geheimhoudingsovereenkomst moeten tekenen.” Wel wil hij bevestigen dat onder zijn nieuwe aanwinsten een schilderij van Andy Warhol zit. In totaal telt de collectie van Kreuk zo’n 750 werken, waaronder peperdure schilderijen van Peter Doig en Luc Tuymans.

In het veilingwezen is het een bekend fenomeen dat museale exposities voor waardevermeerdering van kunstwerken kunnen zorgen. Dat is de reden dat veel particuliere verzamelaars hun werken graag aan musea uitlenen. Een van de gestolen werken van Jan Schoonhoven uit de collectie Manders, die dit voorjaar in Museum van Bommel van Dam getoond werd, zou na de tentoonstelling doorreizen naar de beurs Art Basel. Ook de Britse verzamelaar Charles Saatchi heeft meermalen werken verkocht die hij kort daarvoor in zijn eigen museum had getoond.

In dit geval volgt de verkoop van de werken wel heel kort op de expositie. Waarschijnlijk zijn de werken direct van het Haagse museum naar het New Yorkse veilinghuis vervoerd. Heeft het Gemeentemuseum zich niet te veel voor het karretje van de verzamelaar laten spannen?

Nee, zegt Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. „Het is niks ongewoons dat kunstwerken na een expositie op de markt komen. Verzamelaars maken onderdeel uit van diezelfde kunstmarkt. Als zij met hun collectie een andere richting inslaan, is het gebruikelijk dat zij werk afstoten om daarvoor in de plaats ander werk te kunnen kopen. Voor de prijzen van de werken maakt het niet veel uit dat het een tijdje bij ons in het Gemeentemuseum heeft gehangen. Veel belangrijker is dat een belangrijke verzamelaar het in zijn bezit heeft gehad.”

    • Claudia Kammer