‘Uitzendbureau Werk & Ik buit Oost-Europeanen uit’

Het uitzendbureau Werk & Ik, dat onder andere KLM bedient, zou systematisch Oost-Europese uitzendkrachten uitbuiten. Dat schrijft Trouw vandaag. Het bedrijf zou de uitzendkrachten lange dagen laten maken tegen een te laag uurloon, niet altijd vakantiedagen uitkeren, en ze veel geld vragen voor een illegale slaapplaats.

Uitzendbureau Werk & Ik zou Oost-Europese arbeidskrachten structureel hebben uitgebuit.
Uitzendbureau Werk & Ik zou Oost-Europese arbeidskrachten structureel hebben uitgebuit. Screenshot website Werk & Ik.

Het uitzendbureau Werk & Ik, dat onder andere KLM bedient, zou systematisch Oost-Europese uitzendkrachten uitbuiten. Dat schrijft Trouw vandaag. Het bedrijf zou de uitzendkrachten lange dagen laten maken tegen een te laag uurloon, niet altijd vakantiedagen uitkeren, en ze veel geld vragen voor een illegale slaapplaats.

Uitzendkrachten maakten soms dagen van twintig uur. Ook zou de onderneming, die sinds 2009 bestaat, geen loonstrookjes geven, terwijl dit wettelijk verplicht is. Daarnaast zou het uitzendbedrijf voor een bed in een garage, die niet bestemd was voor bewoning, 2,50 euro hebben ingehouden op het uurtarief. De prijs voor een slaapplaats kon hierdoor al snel oplopen tot 150 euro per week.

De gemeente Amsterdam deed afgelopen maandag een inval in een pand waar illegaal uitzendkrachten sliepen, zo zegt de Amsterdamse wethouder Els Verdonk in de krant. De verhuurder en het uitzendbedrijf kregen opdracht de ruimte te ontruimen.

Eigenaar: we zijn te snel gegroeid

Werk & Ik dat een jaaromzet van 12 miljoen euro heeft, helpt jaarlijks 1200 mensen aan werk en dong vorig jaar nog mee naar de Amsterdamse Ondernemersprijs. Eigenaar Ivan Kerels verdedigt in de krant de lange dagen; volgens hem “smeken” zijn uitzendkrachten om meer werk. Ook zouden ze zelf liever in de garage hebben willen wonen dan in andere woningen.

Wel zegt hij op het punt van loonstrookjes en inhoudingen vakantiegeld fout te zitten. Volgens hem wordt dit veroorzaakt door de snelle groei van de onderneming en slechte controle op de werkvloer.

“Het is absoluut geen kwade opzet. Ik ben gewoon een ondernemer die heel hard werkt en graag snel wil groeien. Dan krijg je groeipijnen. We gaan het bij iedereen herstellen, groep voor groep. Op sommige punten hadden we geattendeerd moeten worden. Als ik alle kritiek hoor, krijg ik de tranen in mijn ogen.”

Kerels bevestigt dat er een onderzoek tegen het bedrijf loopt door de Stichting Naleving cao voor Uitzendkrachten.