Spaanse economie groeit met 0,1 procent - ‘recessie voorbij, maar crisis nog niet’

Een foto van gisteren: de 41-jarige Jose Oliver bedelt in Madrid. Hij verloor zijn baan als schilder een jaar geleden. Foto AP / Francisco Seco

Spanje is na ruim twee jaar van economische neergang voorzichtig uit de recessie geklommen. In het derde kwartaal van dit jaar groeide de economie eindelijk weer, met 0,1 procent.

Dat maakte het Spaanse bureau voor de statistiek vanochtend bekend. Het zijn de eerste groeicijfers na negen kwartalen op rij van economische krimp. Een week geleden voorspelde de Spaanse centrale bank al dat er weer lichte groei zou zijn.

De op drie na grootste economie van de eurozone worstelt nog altijd met hoge werkloosheidscijfers, een hoge staatsschuld en veel slechte leningen bij de banken. Toch lijkt het langzaam beter te gaan: het recordpercentage werklozen uit het eerste kwartaal, 27,16 procent, daalde in het derde kwartaal naar 25,98 procent. Gisteren werd bovendien bekendgemaakt dat de consumentenbestedingen in september voor het eerst in drie jaar weer stegen.

‘Recessie voorbij, maar crisis nog niet’

In het voorjaar van 2012 moest Spanje Europa noodleningen vragen om zijn financiële sector te stutten. Die bankenredding voorkwam dat de Spaanse overheid moest worden gered van een faillissement. Onder toezicht van de EU wordt de bankensector nu opgeschoond. Spaanse banken staan er inmiddels beter voor dan sommige andere in Europa, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in El País.

Toch is het afwachten of dit de voorbode is van definitief herstel. Onze correspondent in Spanje, Merijn de Waal, benadrukt dat het nog erg precair is:

“Het derde kwartaal is altijd een goed kwartaal, onder meer vanwege het toerisme in de zomermaanden. De werkloosheidscijfers dalen weliswaar, maar er worden vooral tijdelijke banen geschapen. Vaste contracten aanbieden, dat durven werkgevers nog steeds niet aan. Dus het is afwachten of het herstel wat robuuster wordt: de recessie mag dan voorbij zijn, de crisis nog niet.”

Wat dat betreft, zegt De Waal, is het in Spanje net zoals in de rest van Europa:

“De bodem lijkt bereikt, maar we weten nog niet hoe het herstel eruit gaat zien.”

    • Peter Zantingh