Snowworld via korte weg naar beurs

De uitbater van indoorskibanen wil uitbreiden, in het buitenland

Snowworld in Landgraaf in 2011. Voor de beursgang wordt Snowworld via een investeringsmaatschappij overgenomen door een lege vennootschap.
Snowworld in Landgraaf in 2011. Voor de beursgang wordt Snowworld via een investeringsmaatschappij overgenomen door een lege vennootschap. Foto Chris Keulen

Het heeft iets decadents. Vijftien graden buiten, een paar meter boven NAP, en dan gaan skiën in een overdekte hal. Maar in een klein land, plat als een pannekoek, met zo veel enthousiaste wintersporters, is het niet zo gek. Iets meer dan een miljoen Nederlanders gaat elk jaar wintersporten, vooral skiën. In 2010 gaven ze er samen 620 miljoen euro aan uit, volgens het CBS.

In Snowworld, uitbater van indoor-skibanen in Zoetermeer (langste piste 210 meter) en Landgraaf (langste piste 390 meter) , maken ze daarom van gewoon kraanwater bijna elke dag nieuwe, echte sneeuw. Natuurlijk, het is geen Tirol. De sneeuw heeft minder vocht en zuurstof en is daardoor een stuk stroever, maar dat is nog altijd stukken realistischer dan skiën op de vele borstel- en rollerbanen.

Snowworld maakte gisteren bekend nog voor het eind van het jaar naar de beurs te gaan. Eigenaar Koos Hendriks, die ‘Zoetermeer’ in 1996 openden, wil er de groei van zijn bedrijf mee financieren. Hendriks wil al jaren uitbreiden naar het buitenland, te beginnen in Parijs en Barcelona. Bij de voorgenomen beursgang worden 7,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven „ter versterking van het eigen vermogen”. Dat eigen vermogen heeft in de afgelopen jaren een deukje opgelopen, blijkt uit het meest recente jaarverslag. Onder het kopje ‘Foutenherstel’ staat dat Snowworld sinds 2008 de waarde van de vastgoedportefeuille „structureel te hoog” presenteerde, door „een onjuiste interpretatie van de taxatierapporten”. Die fout is inmiddels rechtgezet: het eigen vermogen is per saldo met ruim 4,2 miljoen euro verlaagd tot 27,9 miljoen euro eind september vorig jaar. Volgens Snowworld bedraagt de omzet ruim 25 miljoen euro en was de brutowinst vorig jaar 8,5 miljoen. Het bedrijf heeft 238 werknemers.

De gang naar het Damrak is strikt genomen geen echte beursgang. Snowworld maakt gebruik van de zogeheten ‘reverse listing’. Dat is jargon voor een verkorte, veel goedkopere route. Er hoeven geen kostbare bankiers voor boekenonderzoek en verkooppraatjes voor beleggers te worden ingehuurd. Via investeringsmaatschappij Value8 van voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries, wordt Snowworld overgenomen door de lege vennootschap Fornix Biosciences. Fornix heeft geen activiteiten meer – het handelde ooit in geneesmiddelen – maar nog wel een beursnotering. De transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouder AFM en de nog zittende aandeelhouders van Fornix; Value8 is met 64 procent de grootste. Volgens De Vries betaalt Fornix uiteindelijk 20 miljoen euro aan Hendriks voor de overname, waarvan 5 miljoen als lening. Hendriks blijft met ruim 60 procent grootaandeelhouder.

In juni maakte de belangrijkste financier van Hendriks bekend dat hij in de afgelopen jaren zijn belang van 49 procent aan Hendriks had verkocht. Dat was Hans Breukhoven, oprichter en topman van Free Record Shop, dat kort daarvoor failliet was gegaan.

    • Peter van der Ploeg
    • Philip de Witt Wijnen