Sinterklaas mét Zwarte Pieten naar Amsterdam

De intocht van Sinterklaas zal er dit jaar ook in Amsterdam niet veel anders uitzien dan normaal.
De intocht van Sinterklaas zal er dit jaar ook in Amsterdam niet veel anders uitzien dan normaal. Foto ANP / Koen van Weel

Sinterklaas wordt volgende maand bij zijn intocht in Amsterdam gewoon vergezeld door zijn Zwarte Pieten. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft de ruim twintig bezwaren tegen de intocht afgewezen, maakt de gemeente Amsterdam vanmiddag bekend.

In totaal maakten 21 mensen bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas op 17 november. De meeste bezwaren gingen over Zwarte Piet, waardoor het feest in zijn huidige vorm racistisch zou zijn. Twee weken geleden brachten de bezwaarmakers tijdens een hoorzitting op het stadhuis van de hoofdstad hun argumenten naar voren. Burgemeester Eberhard van der Laan zei toen in gesprek te willen blijven over de bezwaren rond Zwarte Piet, maar zonder de sinterklaastraditie geweld aan te doen. Een aantal sinterklaasorganisaties zei bereid te zijn het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen.

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft ondertussen de burgemeester geadviseerd de bezwaren ongegrond te verklaren, en Van der Laan heeft dat advies nu overgenomen. Van der Laan lichtte vandaag in een gesprek met kunstenaar Quinsy Gario - een van de bezwaarmakers - en het comité dat de Amsterdamse intocht organiseert een zijn besluit toe. De burgemeester gaf daarin aan dat hij “zich bewust is van de gevoelens van de bezwaarmakers én van de gevoelens van Sinterklaasliefhebbers”. Het comité en Gario praten in de komende weken nog over op welke wijze de intocht in de toekomst kan veranderen.

Lees hier de hele brief van Van der Laan over de kwestie:

Brief Eberhard van der Laan

Zwarte Piet-discussie losgebarsten

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. De discussie ontstond mede na de klachten in Amsterdam.

Vanochtend werd nog bekend dat de intocht in Amsterdam Zuidoost wordt beschouwd als “een provocatie” van “veel zwarte bewoners” van het stadsdeel. Een meerderheid van de deelraad stemde er daarom voor geen vergunning voor de intocht af te geven, maar voorzitter Tjeerd Herrema gaf aan de motie niet uit te zullen voeren. “Dit is niet aan de deelraad”, liet hij aan NRC weten.

Overigens meldt onder andere NOS over deze laatste kwestie vanmiddag dat de deelraad die motie voor niets heeft aangenomen, omdat er helemaal geen intocht gepland stond op de plek waar de motie zich tegen verzette, het winkelcentrum Amsterdamse Poort.

Volgens Herrema is er voor die locatie nooit een vergunning voor een intocht aangevraagd, waardoor daar dus sowieso geen viering komt. Op de aanvraag voor een intocht in Reigersbos, ook in dat stadsdeel, zal de motie geen invloed hebben. Toen Herrema aangaf dat hij de motie naast zich neer zou leggen, wist hij, net als de deelraad blijkbaar, nog niet dat er helemaal geen aanvraag voor een viering was gedaan.