‘Russen probeerden te spioneren met usb-sticks tijdens G20’

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, de Russische president Poetin, de Franse president Hollande, bondskanselier Merkel en de Italiaanse premier Letta tijdens de G20. Rusland zou hebben geprobeerd delegaties van andere landen af te luisteren tijdens de top.
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, de Russische president Poetin, de Franse president Hollande, bondskanselier Merkel en de Italiaanse premier Letta tijdens de G20. Rusland zou hebben geprobeerd delegaties van andere landen af te luisteren tijdens de top. Foto EPA / Iliya Pitalev

Terwijl de hele wereld gefocust is op de afluisterpraktijken van de NSA blijkt nu dat Rusland begin september bij de G20-top in Sint-Petersburg andere landen probeerde te bespioneren. Dat berichten de Italiaanse kranten Corriere della Sera en La Stampa vandaag. De Russische gastheren deelden usb-sticks en opladers voor mobiele telefoons uit als een cadeautje aan de aanwezigen.

EU-president Herman van Rompuy vertrouwde het echter niet en sloeg alarm. Van Rompuy liet de gadgets onderzoeken door de veiligheidsdiensten en Duitse technici, zo schrijft La Stampa. Na nader onderzoek bleken de opladers en usb-sticks geschikt te zijn om informatie van computers en mobiele telefoons te verzamelen en door te sluizen. Of dat ook is gebeurd is niet bekend.

Diplomatieke bronnen die in de Italiaanse media worden aangehaald zeggen dat nationale inlichtingendiensten meer onderzoek doen. Als die tests zijn afgerond kan formeel protest tegen Rusland worden ingediend. Rusland ontkent de spionagepoging. De woordvoerder van president Vladimir Poetin zegt tegen persbureau Ria Novosti dat de beschuldigingen bedoeld zijn om de aandacht van de echte problemen af te leiden.

VS: andere landen luisteren ook af

De afgelopen weken is de Amerikaanse inlichtingendienst NSA veelvuldig in het nieuws wegens beschuldigingen van spionage. De NSA zou tientallen miljoenen telefoons in allerlei landen hebben afgetapt en 35 regeringsleiders hebben afgeluisterd.

James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten en Keith Alexander, hoofd van de NSA, zeiden in een verhoor gisteren voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden al dat ook andere bondgenoten elkaar afluisteren. The Wall Street Journal meldde al eerder dat de geheime diensten van de Europese landen (onder andere Frankrijk, Spanje en Italië) zelf informatie verzamelden.

    • Anouk Eigenraam