Rotterdammers dienen claim in wegens schade na bouw CS

De Provenierswijk ligt achter het nieuwe centraal station van Rotterdam.
De Provenierswijk ligt achter het nieuwe centraal station van Rotterdam. Foto NRC / Robin Utrecht

Ruim zeventig inwoners van Rotterdam die achter het nieuwe Centraal Station wonen, dienen vandaag een gezamenlijke schadeclaim in. Zij stellen de gemeente, ProRail, NS en de Rijksoverheid aansprakelijk voor de nadelige gevolgen van de verbouwing van het station.

Volgens de bewoners heeft de bouw gezorgd voor schade aan de binnenkant van hun huizen en funderingsproblemen.

Scheuren in muren en rotte fundering

Het zware bouwverkeer dat de afgelopen jaren door de wijk met negentiende eeuwse woningen is gereden, zou voor scheuren in de muren hebben gezorgd.

Daarnaast is het grondwaterpeil in de wijk gezakt. Dat zou komen omdat het nieuwe station een overkapping heeft gekregen, waardoor het regenwater de grond niet meer bereikt. De houten heipalen onder de huizen staan hierdoor droog en zijn gaan rotten. Een funderingsbedrijf dat meerdere woningen in de wijk heeft onderzocht, bevestigt dit probleem tegenover nrc.next.

‘Funderingsprobleem speelt al jaren’

De gemeente Rotterdam zegt in een reactie dat onduidelijk is of het rotten van de palen verband houdt met de bouw van het Centraal Station. Het is een probleem dat “al jaren” speelt. Bovendien is de gemeente nog bezig met een onderzoek naar de waterhuishouding in de wijk.

Bekijk hier onze fotoserie:

    • Andreas Kouwenhoven