Opinie

Roos Ouwehand Schilletjes

None

Ik weet niet of de gemiddelde Amerikaan bestaat, maar als hij bestaat eet hij zo’n 62 kilo aardappels per jaar. Ik was nogal onder de indruk toen ik dat las, maar het Nederlandse aardappelgemiddelde ligt tot mijn ontsteltenis nog veel hoger. Sommige bronnen hebben het zelfs over zo’n 80 à 85 kilo per jaar. Probeer die stapel vijfkilozakken maar eens te visualiseren.

Gelukkig lijkt het mee te vallen met de gevreesde mislukking van de aardappeloogst door de zware regenval van een paar weken geleden. Om dat te vieren vandaag twee fijne pieperrecepten.

Ten eerste: platgeslagen aardappels uit de oven. Vorig jaar kwamen allerlei kookwebsites ineens tegelijkertijd met dit recept op de proppen. Ik heb ze maar eens gemaakt en ik begrijp nu waarom dit gerecht zo populair is. Was een paar vastkokende aardappels. Droog ze goed af en prik ze een paar keer in met een vork. Smeer ze in met olijfolie, leg ze op de bakplaat en pof ze in ongeveer 50 minuten gaar (200 graden). Haal de bakplaat eruit en plet de aardappels door er even op te drukken met de stamppotstamper. Bestrijk ze ruimhartig met olijfolie en strooi er wat grof zeezout en peper over, plus wat tijm of rozemarijn. Zet de aardappels nog 25 minuten terug in de oven. Al die kapotgeslagen randjes worden dan heerlijk knapperig.

Zo mogelijk nog lekkerder zijn deze krokante aardappelschilletjes.

Pof daarvoor acht ovale aardappels zoals hierboven. Laat ze afkoelen, snij ze in de lengte door en schep het binnenste eruit.

Verwijder ongeveer een halve centimeter aardappelvruchtvlees – ja, dat heet echt zo, ik heb het opgezocht – langs de schil. Maak hiermee morgen fijne viskoekjes of iets dergelijks.

Kwast de schillen van binnen en van buiten in met olijfolie, verhoog de oventemperatuur naar 225 graden en zet ze met de bolle kant naar boven terug. Draai ze na 20 minuten om, bestrooi met grof zout en peper en zet ze nog een paar minuten terug. Hou wel goed in de gaten dat ze niet verbranden.

Meng de fijngehakte rucola met de zure room, peper en zout en de fijngesneden lente-uitjes en doe in de helft van de aardappelschillen een klein schepje.

Breek boven de overige potato skins voorzichtig een kwarteleitje en laat het in de schil glijden.

Bestrooi met peper en zout en zet een paar minuten terug in de oven tot het eitje is gestold.

Eet de aardappelschilletjes meteen op, als ze nog warm en knapperig zijn.