PSV uit beker - andere clubs Eredivisie door naar volgende ronde

Roda JC heeft vanavond voor een bekerstunt gezorgd. De Limburgers zegevierden in de derde ronde van de KNVB-beker met 3-1 bij PSV. Guus Hupperts was met twee treffers de grote man. AZ had in eigen huis geen enkele moeite met Achilles ’29. Ook Zwolle, Vitesse, Groningen, Feyenoord en Heracles wonnen.

De score werd geopend door Mark-Jan Fledderus. Joshua Brenet redde vlak voor tijd de eer voor PSV, dat vorig seizoen nog de finale haalde. Daarin werd verloren van AZ, dat woensdag zelf ruim won van Achilles ’29.

Roda had zondag in de competitie al van PSV gewonnen en kwam in Eindhoven na achttien minuten verrassend op voorsprong via Fledderus. De linkermiddenvelder dribbelde naar binnen en schoot de bal met zijn ‘mindere’ rechterbeen schitterend in de bovenhoek. De debuterende doelman Nigel Bertrams was kansloos.

In de 35e minuut liet Tim Matavz een grote kans op de gelijkmaker onbenut. Die misser kwam hem duur te staan, want in de tegenaanval sloeg Roda wel toe. Hupperts stiftte de bal schitterend over de verbouwereerde Bertrams.

Gedwongen door de ruime achterstand moest PSV komen en dat deed de ploeg van Phillip Cocu in de tweede helft dan ook. Met het nodige kunst- en vliegwerk wist Roda echter standhouden en uiteindelijk zelfs de marge uit te breiden. Uit een spaarzame tegenaanval sloeg weer Hupperts toe. De tegentreffer van Brenet kwam te laat om de zege van Roda nog serieus in gevaar te brengen.

AZ wint thuis van Achilles ’29, Vitesse en Zwolle door

AZ had in eigen huis geen enkele moeite met Achilles ’29. Het werd na een 4-0 ruststand uiteindelijk 7-0. Denni Avdic maakte zijn eerste treffers voor AZ. Hij scoorde de 1-0 en de 4-0. Tussendoor vonden ook Ridgeciano Haps en Jeffrey Gouweleeuw het net. In de tweede helft voerden Fernando Lewis (2) en debutant Joris van Overeem de score verder op.

Ook Vitesse en PEC Zwolle hebben zich moeiteloos geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De Arnhemmers wonnen thuis met 5-0 van de amateurs van Noordwijk. Zwolle was eveneens in eigen stadion te sterk voor een amateurclub. Wilhelmina’08 werd met 4-0 verslagen.

Gaël Kakuta opende namens Vitesse al in de tweede minuut de score en nam vlak voor tijd ook de 5-0 voor zijn rekening. Frank van der Struijk, Giorgi Chanturia en Francisco Santos verzorgden de rest van de productie tegen de topklasser.

De eindstand bij Zwolle tegen Wilhelmina stond al na een halfuur op het scorebord. Debutant Ryan Thomas, Giovanni Hiwat, Darryl Lachman en Fred Benson beroofden de amateurs uit Weert, die uitkomen in de Tweede Klasse, al snel van alle illusies.

ook Groningen en Heracles verder

FC Groningen had het tegen Capelle iets lastiger. Door een eigen doelpunt van Jahrizino Valentijn en een treffer van Eric Botteghin won de eredivisieclub met 2-0.

Heracles Almelo was in Rijssen met 5-2 te sterk voor Excelsior’31. Twee goals van Mark Uth brachten Heracles op een 2-0 voorsprong, waarna Mikhail Rosheuvel en Simon Cziommer de score verder lieten oplopen. Andreas David en Gerald ten Hove redden de eer voor Excelsior, dat in blessuretijd nog een goal van Bryan Linssen om de oren kreeg.

Hoek houdt schade beperkt in Rotterdamse Kuip

Ook Feyenoord maakte geen fout tegen de amateurs van Hoek. De Rotterdammers zegevierden in eigen stadion met 3-0. Feyenoord kwam na een half uur op voorsprong door een eigen doelpunt van Reguillo Vandepitte. In de tweede helft bouwden Otman Bakkal en Mitchell Te Vrede de score uit.

Hoek kwam in De Kuip zeker niet onverdienstelijk voor de dag. De koploper van de zaterdagse Hoofdklasse B kwam zelfs een aantal keer dreigend voor het Feyenoord-doel. Een eigen doelpunt hielp de stroperig spelende Rotterdammers in het zadel.

Coach Ronald Koeman, die zijn elftal op acht posities had gewijzigd ten opzichte van het duel tegen Heracles Almelo, zag zijn elftal in de tweede helft iets beter spelen. De Rotterdammers lieten echter veel kansen liggen. Vooral in de slotfase, toen Hoek moegestreden was, verzuimde Feyenoord vaker te scoren.

Bij de thuisploeg ontbrak de geschorste Graziano Pellè.

(Novum)