Raad van State: vliegveld Twente mag openblijven

Door een uitspraak van de Raad van State mag vliegveld Twente openblijven.
Door een uitspraak van de Raad van State mag vliegveld Twente openblijven. Foto ANP / Vincent Jannink

Door een uitspraak van de Raad van State hoeft het vliegveld Twente niet dicht te gaan. Een beslissing uit 2011 van toenmalig minister van Defensie Hans Hillen om het vliegveld open te houden is volgens de Raad rechtmatig.

De Raad verwerpt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank in Almelo, vorig jaar. Toen werd de beslissing van Hillen als niet rechtmatig gezien. Hij wilde het vliegveld - dat voorheen werd gebruikt voor militaire doeleinden - laten overgaan naar een vliegveld voor burgerluchtvaart.

Wegvallen militaire functie verandert niets

Volgens de rechtbank in Almelo was er bij het openhouden van het vliegveld echter geen militair belang meer gediend, waardoor het vliegveld volgende week al dicht zou gaan.

Volgens de Raad van State verandert het aanwijzings- en geluidszonebesluit echter niet zodra een vliegveld geen militaire functie meer heeft. Daardoor kan het vliegveld, dat nu een vliegschool en zweefvliegclub herbergt, dus wel openblijven. Tevens mocht de minister de overgang naar burgerluchtvaart betrekken bij zijn beslissing. Daar het een uitspraak van de Raad van State betreft, is er geen hoger beroep mogelijk.

Een lokaal consortium wil het vliegveld verder ontwikkelen en het vliegveld geschikt maken voor commerciële vluchten. In 2030 zouden er één miljoen passagiers van het vliegveld gebruik kunnen maken. Daar is echter wel 5 miljoen euro voor nodig van de overheid. Een openbare aanbesteding om een nieuwe uitbater voor het vliegveld te vinden leverde vorig jaar niks op.

    • Philippus Zandstra