Ouderschapsverlof maar toch 40 uur werken

Illustratie Tjarko van der pol

Een adviseur (38) in de bouw, en jonge vader, neemt sinds een jaar ouderschapsverlof op, een onbetaald verlof. „Op mijn werk is alles bespreekbaar, maar in de praktijk komt het erop neer dat een 40-urige werkweek in vier dagen wordt gepropt. Ik zit dus eigenlijk mijn eigen overwerk te betalen. Wat zijn mijn rechten?”

„Ouderschapsverlof is een absoluut recht”, zegt Eva van den Krommenacker, arbeidsrechtadvocaat bij AKD Advocaten & Notarissen. „Het is bedacht om betaalde arbeid met zorgtaken te combineren. Dat recht kan niet worden doorkruist. Wanneer je als werknemer aan de voorwaarden voldoet, moet het ouderschapsverlof worden toegekend.” Er kan hooguit discussie ontstaan over de wijze van opnemen, vertelt Van den Krommenacker.

Als je ouder bent van een kind dat jonger is dan acht jaar en minimaal een jaar in dienst bent, kun je een schriftelijk verzoek indienen bij je werkgever, uiterlijk twee maanden voordat het verlof ingaat. Je hebt dan recht op 26 keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Je kunt ten hoogste de helft van de arbeidsduur per week aan ouderschapsverlof opnemen.

De werknemer moet het verzoek toestaan, tenzij er zwaarwegende bezwaren zijn. „Zorg ervoor dat je die toestemming zwart-op-wit hebt”, adviseert Gijs Lokhorst, bestuurder Bouw bij CNV Vakmensen. „Leg vast hoeveel uren je verlof opneemt, op welke dagen en gedurende welke periode.”

Incidenteel overwerk in een vierdaagse werkweek kan, volgens van den Krommenacker, maar „structureel overwerk zoals in het gegeven voorbeeld zou het ouderschapsverlof uithollen. Dan heb je als werknemer het recht om te zeggen dat je vasthoudt aan je overeengekomen uren van je ouderschapsverlof. Je hoeft je daar niet voor te verantwoorden, de bal ligt dan bij de werkgever.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst