Oud-journalisten News of the World bekennen afluisteren telefoons

Een man demonstreert buiten de Old Bailey in Londen, maandag, bij aanvang van het proces tegen onder anderen Rebekah Brooks en Andy Coulson.
Een man demonstreert buiten de Old Bailey in Londen, maandag, bij aanvang van het proces tegen onder anderen Rebekah Brooks en Andy Coulson. Foto EPA / Tal Cohen

Drie oud-journalisten van News of the World hebben schuld bekend aan het aftappen van telefoons van bekende mensen. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om Neville Thurlbeck, Greg Miskiw and James Weatherup.

De hoofdrolspelers in het afluisterschandaal bij de inmiddels opgedoekte Britse schandaalkrant, Rebekah Brooks en Andy Coulson, hebben tot nu toe alle aantijgingen ontkend.

Brooks is een oud-hoofdredacteur van News of the World en was een vertrouweling van mediamagnaat Rupert Murdoch. Ook Coulson was hoofdredacteur van die krant, om daarna, tot 2011, de belangrijkste communicatie-adviseur van premier David Cameron te worden.

Jury gewaarschuwd: laat je niet beïnvloeden

Wegens de politieke implicaties van dit proces, dat naar verwachting een paar maanden zal duren, wordt veel publiciteit verwacht. De jury, bestaande uit negen vrouwen en drie mannen, kreeg gisteren door de rechter op het hart gedrukt dat zij zich moet baseren op het bewijs dat in de rechtszaal wordt opgevoerd, en niet op berichten daarbuiten.

De Britse regels over verslaggeving van lopende processen zijn erg strikt, om beïnvloeding van juryleden te voorkomen.

Naast de drie journalisten heeft ook een privédetective bekend dat hij telefoons heeft afgeluisterd. In totaal staan acht mensen terecht voor het afluisterschandaal. Sommigen van hen, onder wie Brooks, worden er ook van verdacht ambtenaren te hebben omgekocht.

Redacteuren van News of the World luisterden jarenlang beroemdheden, slachtoffers van misdaden, politici en leden van het Britse koningshuis af. Daarnaast werden politieagenten betaald in ruil voor vertrouwelijke informatie. In totaal zouden meer dan zeshonderd bekende Britten zijn afgeluisterd. Murdoch heeft de krant wegens deze affaire stopgezet.