Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Oud-bankier Dirk Scheringa is kandidaat-bestuurslid voor 50Plus

Scheringa: Ik stel me graag beschikbaar, ook voor politieke functies, als daar behoefte aan is.
Scheringa: Ik stel me graag beschikbaar, ook voor politieke functies, als daar behoefte aan is. Foto ANP / Marcel Antonisse

Oud-bankier Dirk Scheringa is kandidaat voor het bestuur van de partij 50Plus. “Ik heb veel sympathie voor de partij en heb me spontaan opgegeven. Ik stel me graag beschikbaar, ook voor politieke functies, als daar behoefte aan is”, zegt hij.

50Plus kiest aanstaande zaterdag op haar partijcongres in Hilversum een nieuw bestuur. Vorige maand trad de helft van het oude bestuur af na een intern conflict over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vervolgens moest politiek leider Henk Krol het veld ruimen omdat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant pensioenpremies bedoeld voor zijn personeel had achtergehouden.

Scheringa niet in race om voorzitterschap

Scheringa (63) werd beroemd met zijn DSB Bank, die berucht was om woekerpolissen en in 2009 failliet ging. Ook was hij voorzitter van voetbalclub AZ en had hij een eigen museum. Scheringa is recent weer een nieuw bedrijf begonnen, in ‘factoring’. Hij neemt tegen een vergoeding uitstaande facturen van bedrijven over. Hij was in het verleden ook gemeenteraadslid voor het CDA in Opmeer.

Scheringa is niet in de race om het voorzitterschap van 50Plus. Hij is één van de maar liefst 74 kandidaten voor de overige functies.

“Ik heb me pas net aangemeld en voor voorzitter moet je langer lid zijn. Er zijn vast voldoende andere geschikte kandidaten.”

Lobby voor Jan Nagel

Voor het voorzitterschap zijn formeel 17 gegadigden, maar de meest interessante staan niet op de officiële lijst. Binnen de partij is een lobby gaande om oprichter Jan Nagel terug aan het hoofd te krijgen. Dat mag formeel niet, omdat hij senator voor 50Plus is, maar dankzij een ingediende motie zou een uitzondering gemaakt kunnen worden.

Dick Schouw ook kandidaat

Ook Dick Schouw, hoofdrolspeler in het eerdere bestuursconflict, heeft zich vandaag aangemeld als kandidaat-voorzitter. Schouw is tegelijkertijd bezig met een koepel van lokale partijen, Ouderen Politiek Actief (OPA), die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen. Binnen 50Plus is voortdurend onenigheid over de vraag of het verstandig is om komend jaar aan de lokale verkiezingen mee te doen. Schouw en zijn partner, bestuurslid Ariana Hernandez, werden vorige maand geroyeerd omdat ze interne regels zouden hebben overtreden. Toen ze daar tegen protesteerden, traden de bestuurders die de beslissing hadden genomen af. Het royement werd omgezet in een schorsing. Volgens Schouw is die gisteren “impliciet is opgeheven”.

Ook oud-staatssecretaris Van Hulten meldt zich

Ook Michel van Hulten (83) heeft zich aangemeld als kandidaat-voorzitter, zo heeft hij zelf vandaag bekendgemaakt. Van Hulten was in de jaren zeventig staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat namens Politieke Partij Radikalen (PPR). “Maar ik heb geen bevestiging gekregen. Ik ben ook niet lid van die club.” Van Hulten was betrokken bij de oprichting en stond op de lijst voor de Eerste Kamer, maar brak later met Jan Nagel.

“Ik neem aan dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat ik het word, maar ze zouden wel iemand met ervaring in besturen kunnen gebruiken.”

Scheringa en anderen zijn niet gescreend

Een woordvoerder van de partij laat weten dat de motie om Jan Nagel weer aan het roer te krijgen de kandidatenlijst kan veranderen, maar dat Van Hulten noch Schouw voorzitter kunnen worden.

“De ene is niet eens lid en de andere is nog altijd geschorst en dus niet welkom op onze vergadering.”

Hij geeft toe dat de kandidaten, zoals Scheringa, vanwege de tijdsdruk om een nieuw bestuur te kiezen niet zijn geselecteerd of gescreend, bijvoorbeeld om te zien of ze hun pensioenpremies wel hebben afgedragen. “De snelheid gaat ten koste van de zorgvuldigheid. Het is aan de leden”, aldus de woordvoerder.