Ondergedoken leider Moslimbroederschap opgepakt

El-Erian in mei van dit jaar in Kairo. Sinds Morsi begin juli door het leger werd afgezet, zat El-Erian ondergedoken. Vanochtend is hij gearresteerd.
El-Erian in mei van dit jaar in Kairo. Sinds Morsi begin juli door het leger werd afgezet, zat El-Erian ondergedoken. Vanochtend is hij gearresteerd. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Een van de leiders van de Egyptische Moslimbroederschap, Essam el-Erian, is vanochtend gearresteerd. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd tegen persbureau AP. Hij was sinds enkele maanden op de vlucht voor de autoriteiten.

El-Erian, vicevoorzitter van de politieke arm van de partij van de verdreven president Morsi, werd in een appartement in het oosten van Kairo ingerekend, aldus de politie. Hij was een van weinige leiders van de Moslimbroederschap die nog op de vlucht zijn.

El-Erian was een gematigde figuur binnen de islamistische beweging, maar hij werd steeds conservatiever. Toen Morsi op 3 juli werd afgezet door het leger, dook hij onder.

De nieuwe, door het leger gesteunde Egyptische regering treedt hard op tegen de Broederschap en heeft al honderden leden gearresteerd. Veel van hen zijn aangeklaagd voor het aanzetten tot moord en geweld.

    • Peter Zantingh