Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘NSA luisterde paus Franciscus af voor benoeming’

De inauguratie van paus Franciscus, eerder dit jaar. Vandaag meldde een Italiaans tijdschrift dat de NSA het Vaticaan zou hebben afgeluisterd.
De inauguratie van paus Franciscus, eerder dit jaar. Vandaag meldde een Italiaans tijdschrift dat de NSA het Vaticaan zou hebben afgeluisterd. Foto ANP / Robin Utrecht

Volgens een Italiaans weekblad zou de Amerikaanse inlichtingendienst NSA van december 2012 tot januari 2013 het Vaticaan hebben afgeluisterd. Het vermoeden bestaat dat de afluisterpraktijken tot aan het conclaaf van dit jaar zijn doorgegaan.

Dat staat in een voorpublicatie van het Italiaanse blad Panorama. Het blad zou inzicht hebben gekregen in de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Bergoglio verbleef in Vaticaan

Volgens het tijdschrift zijn er in Italië 46 miljoen telefoongesprekken afgeluisterd, waaronder het Vaticaan. De NSA verdeelde de gesprekken vanuit het Vaticaan in vier categorieën: ‘leadership intentions’, ‘threats to the financial system’, ‘foreign policy objectives’ en ‘human rights’.

Door het Vaticaan af te luisteren zijn er ook telefoongesprekken onderschept van Jorge Mario Bergoglio, die later tot paus gekozen is. Hij verbleef in die periode in de gastenverblijven van het Vaticaan. Ook kwam de NSA al in een vroeg stadium achter de benoeming van een nieuwe directeur voor de IOR, de bank van het Vaticaan.

Panorama vermoedt dat de afluisterpraktijken tot aan het conclaaf zijn doorgegaan. Het Vaticaan heeft nog niet gereageerd op het artikel.