NPO-topman Gerard Timmer vertrekt vanwege ‘verschil in visie’

NPO-directeur Gerard Timmer stapt op bij de koepelorganisatie voor omroepen. De directeur video vertrekt per 1 januari vanwege een ‘verschil in visie’ op de vernieuwing van de NPO.

Gerard Timmer (1968) in 2009.
Gerard Timmer (1968) in 2009.

NPO-topman Gerard Timmer vertrekt vanwege een ‘verschil in visie’ bij de koepelorganisatie voor publieke omroepen. De directeur video, die verantwoordelijk is voor de programmering op de publieke tv-zenders, herkent zich niet in de visie van de NPO op de vernieuwing van de organisatie , blijkt uit het vandaag verspreide persbericht .

Een woordvoerder van de NPO wilde niet verder ingaan op het bericht, maar gaf aan dat er al langer gesprekken waren. Het verschil in visie zou te maken hebben met ‘ontwikkelingen in de markt’.

‘Verrassende timing’

Toch is de timing van Timmers vertrek verrassend, zegt NRC-mediaredacteur Jan Benjamin:

“Het opmerkelijke is dat hij opstapt nu de publieke omroep voor grote veranderingen staat. Juist omdat er bezuinigd moet worden, moeten veel veranderingen worden doorgevoerd. Kennelijk bestaat er vanuit het bestuur een bepaald idee van hoe de omroep kan worden vernieuwd. En kennelijk is Timmer het daar niet mee eens.”

Timmer begon in 2007 bij de NPO en is verantwoordelijk voor de programmering van Nederland 1,2 en 3 en de themakanalen. Hij is ook verantwoordelijk voor de online activiteiten van de NPO.

Wat Timmer, die de oprichting van BNN organisatorisch mogelijk maakte, nu gaat doen, is onbekend. Toevallig zoekt SBS, oud-werkgever van Timmer, net een directeur.

    • Laura Klompenhouwer