Hema verkoopt nu ook testament en samenlevingscontract

Naast rookworst en tompouces verkoopt Hema sinds gisteren ook notariële aktes. Mensen kunnen er een standaardsamenlevingscontract of -testament afsluiten. Hema werkt samen met, vooralsnog, 26 notariskantoren in Nederland.

De aktes kosten 125 euro, dat is fors minder dan reguliere tarieven. Een samenlevingscontract kost bij een notaris minimaal 198 euro, een testament minimaal 165 euro. Hema verkocht al verzekeringen, zoals auto-, reis- en rechtsbijstandsverzekeringen.

Klanten kunnen online een samenlevingscontract of testament opstellen en krijgen vervolgens per e-mail een conceptcontract toegestuurd. Bij de door hen gekozen notaris dient de akte vervolgens te worden ondertekend.

Hoeveel Hema aan een akte verdient en welk deel van de 125 euro naar de notaris gaat, is onbekend.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is kritisch over de notarisdienst van het warenhuis en heeft sterke twijfels bij de toepasbaarheid van de standaardsjablonen die Hema aanbiedt. „Het zal maar zelden voorkomen dat iemand daar voldoende aan heeft”, zegt woordvoerder Nora van Oostrom. „Bijna niemand past in het standaardconcept.”

Toen Van Oostrom zelf online probeerde een testament op te stellen, kreeg ze al bij vraag twee een melding dat maatwerk vereist is. „Je valt al snel in een buitencategorie”, is haar conclusie.

De beroepsorganisatie is desalniettemin blij met de aandacht die Hema heeft gegenereerd voor het notariaat, zegt Van Oostrom. „Er zijn zo veel mensen die jarenlang ongehuwd samenwonen en die zich niet realiseren dat de wet helemaal níéts voor samenwoners regelt. Als deze dienst ertoe leidt dat mensen de weg naar de notaris vaker weten te vinden, is dat pure winst.”