‘Limburgse politieman lekte informatie in zaak-Van Rey’

De affaire rond oud-wethouder Van Rey raakt nu ook de politie. De rijksrecherche doet onderzoek.

Een Limburgse politieman is gisteren op non-actief gezet vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie. Volgens Dagblad De Limburger zou het gaan om het doorspelen van gegevens uit het onderzoek naar de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) en de projectontwikkelaar Piet van Pol.

Volgens de krant zou de politieman eerder coördinator zware criminaliteit zijn geweest en na een reorganisatie zijn overgeplaatst naar het basisteam Brunssum. De man kocht in 2003 een huis van Van Pol en zou ook een bekende van Van Rey zijn. De Limburger meldde eerder dat Van Rey en mensen rondom hem al voor de inval bij de wethouder op 19 oktober vorig jaar op de hoogte waren van een justitieonderzoek.

Het onderzoek in de zaak-Van Rey draait voor een belangrijk deel om de nauwe banden tussen Van Rey en de met hem bevriende projectontwikkelaar Van Pol. Die voerde de afgelopen jaren tal van projecten in de Midden-Limburgse stad uit.

Het onderzoek naar de politieman wordt uitgevoerd door de rijksrecherche. Het daarvoor verantwoordelijke landelijk parket doet geen mededelingen. De politie in Limburg wil alleen melden dat gisteren „een politieman” op non-actief is gesteld die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar derden.

Over een eventuele link met de zaak-Van Rey wordt niets gezegd. Peer Szymkowiak, de advocaat van Van Pol, geeft geen commentaar. Volgens Gitte Stevens, de advocaat van Van Rey, heeft haar cliënt niets te maken met deze zaak.

In de periode voorafgaand aan de inval in oktober van het vorig jaar werd Van Reys telefoon afgeluisterd door justitie. Dat kostte de VVD’er Ricardo Offermanns zijn baan. De burgemeester van Meerssen kreeg voorafgaand aan de sollicitatie naar de burgemeesterspost in Roermond vertrouwelijke informatie doorgespeeld door Van Rey.